Ο φόρος θα τα βλέπει όλα – Έρχεται νέο εργαλείο για μείωση της φοροδιαφυγής (Video)

Για το σκοπό αυτό το Τμήμα Φορολογίας ενώνει δυνάμεις με το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΚΟΙΟΣ) και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

162d7b1cc44e52 5

Την παρακολούθηση όλων των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο σχεδιάζει το Τμήμα Φορολογίας.

Για το σκοπό αυτό, ενώνει δυνάμεις με το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα και την Καινοτομία και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου  Κύπρου.

Οι μηχανές έκδοσης αποδείξεων με φορολογική μνήμη θα παραδώσου σκυτάλη, καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2024, στις νέες τεχνολογίες με τη συμβολή του ΚΟΙΟΣ και του ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Το έργο θα επιτρέψει την απευθείας σύνδεση των επιχειρήσεων με το Τμήμα Φορολογίας εισοδήματος. Θα δώσει τη δυνατότητα, αυτό το εργαλείο, στο Τμήμα Φορολογίας να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις» αναφέρει στο Economy Today ο οικονομολόγος στο ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Συρίχας.

Σημαντικό εργαλείο

Πηγές του Τμήματος Φορολογίας  αναφέρουν στο Economy Today ότι το νέο εργαλείο θα μπορεί να δώσει πολλά και σημαντικά στοιχεία καθώς θα μπορεί να γίνει σύγκριση οικονομικών δραστηριοτήτων γενικά και ειδικά.

«Επειδή θα μαζεύει όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορεί να εντοπίσει τυχόν παρατυπίες και θα μας δίνει μεγάλες δυνατότητες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Δοκιμασμένη λύση

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο έχει φέρει αποτελέσματα στο εξωτερικό συμβάλλοντας στην ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών Αρχών κρατών που το έχουν στη διάθεσή τους.

«Με απλά λόγια το εργαλείο αυτό όπως έχουν δείξει και οι εμπειρίες άλλων χωρών περιορίζει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή», επισημαίνει ο κ. Συρίχας.

Ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην κατεύθυνση της εκτίμησης της πορείας των δημοσίων οικονομικών.

Ο δρόμος μέχρι το 2024

Το έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και εκτείνεται σε τρείς φάσεις.

Η 1η φάση αφορά στη μελέτη σκοπιμότητας. Θα γίνει ανάλυση κυρίως του ΦΠΑ και άλλων συναφών, όπως από πού εισπράττεται, το μέγεθος της παραοικονομίας, σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται τα μετρητά στις συναλλαγές. Θα αναλυθούν επίσης οι διαθέσιμες τεχνικές λύσεις, τα χαρακτηριστικά τους, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους. Το πρώτο draft της μελέτης αυτής αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο αρχές του 2023. Ακολούθως θα προταθεί μια συγκεκριμένη τεχνολογική λύση προς εφαρμογή.

Η 2η φάση, η οποία θα ενεργοποιηθεί ιδανικά το 2024, προβλέπει την υλοποίηση της λύσης.

«Αναγνωρίσαμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος. Θα μελετήσουν το φορολογικό πλαίσιο για να μας προτείνουν λύση» σημειώνουν πηγές του Τμήματος Φορολογίας.

Η 3η φάση σχετίζεται με την παρακολούθηση της λειτουργίας του νέου εργαλείου στην πράξη.