Σε ποια είδη πρώτης ανάγκης καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Μγάλες οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης - 53% αύξηση στις πατάτες σε λιγότερο από ένα χρόνο

b b b karotsi Βασικά αγαθά, καταναλωτεΣ, πληθωρισμός

Μεγάλες αυξήσεις παρουσιάστηκαν σε είδη πρώτης ανάγκης τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σύγκριση των τιμών που πραγματοποίησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, την ώρα που ο πληθωρισμός δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Σε ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης, παρουσιάζοντας τα ποσοστά πληθωρισμού από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρει ότι “φαίνεται ότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και σταθεροποίησης τους τελευταίους τέσσερεις μήνες”.

Αναφορικά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις που παρουσιάστηκαν σε είδη πρώτης ανάγκης τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, η ζάχαρη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, με ποσοστό 16,1%, ενώ οι πατάτες αυξήθηκαν κατά 12,7%. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις τιμές υπηρεσιών στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας και για άτομα με αναπηρίες, όπου καταγράφηκε αύξση 19,46% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ και τα είδη ταξιδιού αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Για την ίδια περίοδο, μείωση παρουσίασαν τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες καταλυμάτων, κατά 13,4%, ενώ και οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών μειώθηκαν κατά 9,68%.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Νοέμβριο καταγράφηκαν στη ζάχαρη, που σημείωσε αύξηση 68,03%, στα βρώσιμα έλαια, με άνοδο 53,43% και οι πατάτες, κατά 53,04%. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα φρούτα, κατά 7,5%.

Πηγή: ΚΥΠΕ