Τράπεζα Κύπρου: Ανταλλαγή υφιστάμενων χρεογράφων ΑΤ1 αξίας €204 εκατ.

«Η εταιρεία έλαβε έγκυρες προσφορές για συνολικό ονομαστικό ποσό ύψους περίπου €204 εκατ., ή περίπου το 93% των Υφιστάμενων Χρεογράφων Κεφαλαίου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές»

2812F9CF AD66 400C AE17 6A9830BB02D1

Στα €204 εκατ. ανήλθε η αξία των προσφορών που έλαβε από υφιστάμενους κατόχους χρεογράφων Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 (ΑΤ1) τα οποία θα ανταλλαγούν με το νέο χρεόγραφο, που εξέδωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Την περασμένη βδομάδα η τράπεζα είχε απευθύνει πρόσκληση  στους κατόχους των υφιστάμενων Χρεογράφων ΑΤ1 ύψους €220 εκατ. με ημερομηνία δικαιώματος πρόωρης εξόφλησης τον Δεκέμβριο 2023 να προσφέρουν τα υφιστάμενα χρεόγραφα για αγορά καταβλητέα σε μετρητά από την εταιρεία με τιμή αγοράς ίση με 103% της ονομαστικής αξίας, με καταβολή του δεδουλευμένου τόκου μέχρι αλλά εξαιρουμένης την ημερομηνία διακανονισμού στις 21 Ιουνίου 2023.

«Η εταιρεία έλαβε έγκυρες προσφορές για συνολικό ονομαστικό ποσό ύψους περίπου €204 εκατ., ή περίπου το 93% των Υφιστάμενων Χρεογράφων Κεφαλαίου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Σημειώνει ακόμη ότι υφιστάμενα χρεόγραφα συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους περίπου €16 εκατ. θα μείνουν σε ισχύ. «Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία θα αναγνωρίσει κόστος ύψους περίπου €7 εκατ.1 στα κεφάλαια της του β΄ τριμήνου 2023, ενώ τερματίζεται η σχετική υποχρέωση για πληρωμή των μελλοντικών κουπονιών για τα αντίστοιχα χρεόγραφα», αναφέρεται.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της Προσφοράς, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έκδοση στις 21 Ιουνίου 2023 των Χρεογράφων Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 σταθερού επιτοκίου (Fixed Rate Reset Perpetual Additional Tier 1 Capital Securities) (ISIN: XS2638438510) (τα «Νέα Χρεόγραφα Κεφαλαίου») ύψους €220 εκατ., αποτελούν ένδειξη της ενεργούς διαχείρισης της κεφαλαιακής βάσης του Συγκροτήματος, με την αναχρηματοδότηση των Υφιστάμενων Χρεογράφων Κεφαλαίου με χαμηλότερο επιτόκιο, διατηρώντας τη βέλτιστη κεφαλαιακή δομή του Συγκροτήματος», σημειώνει η τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, η έκδοση των Νέων Χρεογράφων Κεφαλαίου θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του Συγκροτήματος περίπου 220 μ.β. Η έκδοση αναμένεται να είναι επιλέξιμη για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Η έκδοση των Νέων Χρεογράφων Κεφαλαίου θα επιδείξει σημαντική βελτίωση στο πιστωτικό περιθώριο της Εταιρίας κατά περίπου 350 μ.β. σε σύγκριση με το πιστωτικό περιθώριο των Υφιστάμενων Χρεογράφων Κεφαλαίου Κατηγορίας 1, αντικατοπτρίζοντας την επιτυχή μετάβαση του Συγκροτήματος σε έναν καλά κεφαλοποιημένο, διαφοροποιημένο και βιώσιμα κερδοφόρο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό οργανισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ