Ανησυχητικά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς των μαθητών στην Κύπρο, εντοπίζει η έρευνα HBSC που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2021-2022, με τη συμμετοχή περίπου 4800 μαθητών. Όπως προκύπτει, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των μαθητών, τόσο αυξάνεται ο χρόνος καθιστικής ζωής και μειώνεται ο χρόνος φυσικής δραστηριότητας.
Στην έρευνα HBSC, που οργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κάθε τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή 51 χωρών, η Κύπρος συμμετέχει πρώτη φορά για την περίοδο 2021/22, εξετάζοντας συμπεριφορές μαθητών στ’ δημοτικού, β’ γυμνασίου και α’ λυκείου, σε σύνολο 4800 παιδιών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, στα παιδιά ηλικίας 15 ετών, προέκυψε ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά (ποσοστό 28,6%) κάθονται για πολλή ώρα ή σχεδόν συνέχεια. Αντίστοιχα, τα παιδιά ηλικίας 11 ετών το ποσοστό αυτό είναι 20,4% και σε παιδιά ηλικίας 13 ετών 23,2%.§1
Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν, επίσης, ότι σχεδόν τα μισά παιδιά αφιερώνουν τουλάχιστον δύο ώρες, καθημερινά, παίζοντας παιχνίδια σε υπολογιστή, κονσόλα παιχνιδιών, tablet, smartphone ή στην τηλεόραση, ή χρησιμοποιώντας υπολογιστή και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat κ.λπ.
Επίσης, περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά (39,9%) αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο (περίπου δύο ώρες ή περισσότερο, την ημέρα) παρακολουθώντας τηλεόραση, DVD ή βίντεο, συμπεριλαμβανομένων βίντεο στο διαδίκτυο σε ιστότοπους όπως το Youtube κ.λπ., ενώ σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο ή κάνοντας περιήγηση σε αυτό.
Ακόμα, από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι περισσότερα αγόρια προτιμούν τα παιχνίδια στον υπολογιστή, ενώ περισσότερα κορίτσια δηλώνουν προτίμηση στη χρήση υπολογιστή για πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, τα παιδιά μικρότερων ηλικιών δηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι στον ελεύθερό τους χρόνο αφιερώνουν περίπου δύο ώρες ή περισσότερο την ημέρα παίζοντας παιχνίδια σε υπολογιστή κ.λπ. παρά τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά (11 χρονών: 60,6%, 13 χρονών: 55,6%, 15 χρονών: 44,3%).
Εντός κριτηρίων ΠΟΥ η φυσική δραστηριότητα για την πλειοψηφία των παιδιών
Την ίδια στιγμή, από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι περίπου τα 2/3 των παιδιών πληρούν τα κριτήρια του ΠΟΥ για συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα με ένταση (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα). Κατά μέσο όρο, περισσότερα από τα μισά παιδιά (64,8%), ασκούνται σωματικά ώστε να λαχανιάζουν ή να ιδρώνουν τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα
Ωστόσο, ο μέσος όρος των ημερών φυσικής δραστηριότητας που αφιερώνουν τα παιδιά ηλικίας 15 χρόνων, είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτό που αναφέρουν τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά (11 χρονών: 3,9 ημέρες, 13 χρονών: 4 ημέρες, 15 χρονών· 3,5 ημέρες). Παρατηρείται, επίσης, ότι τα αγόρια ανταποκρίνονται περισσότερο στις συστάσεις του ΠΟΥ για φυσική δραστηριότητα.
Πηγή: ΚΥΠΕ