ΑΣΔΥΚ: Να δοθεί το δικαίωμα στα μέλη της Αστυνομίας να απεργούν

Tι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συντεχνία

astinomia1502 9 Απεργία, ΑΣΔΥΚ, Αστυνομία

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος – ΑΣΔΥΚ καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τη Βουλή να προχωρήσουν σε έναρξη της συζήτησης με θέμα την αναθεώρηση του Άρθρου 27 του Συντάγματος ή στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που να κατοχυρώνει στα μέλη της Αστυνομίας το δικαίωμα στην απεργία.

Σε ανακοίνωση της, η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι φέρνει στο προσκήνιο το θέμα η «μονομερής», «ακατανόητη», ως και «ετσιθελική» διαταγή του Αρχηγείου Αστυνομίας, για υποχρεωτική εργασία των μελών της πέραν του συνήθους ωραρίου τους, χωρίς την ανάλογη αντιμισθία.

Σημειώνει πως κρίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να αρθεί αυτή η απαγόρευση που «αντιστρατεύεται τα δικαιώματα των μελών της Αστυνομίας».

Η Συντεχνία αναφέρει ότι άλλες ομάδες εργαζομένων οι οποίες επίσης, εκτελούν καθήκοντα ζωτικής σημασίας όπως, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι δεσμοφύλακες στις Κεντρικές Φυλακές, οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς δημόσιας ωφέλειας, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Αρχή Τηλεπικοινωνιών, Υδατοπρομήθεια, αρμόδιες για την παροχή υπηρεσιών πρώτης ανάγκης και διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας μιας χώρας, έχουν δικαίωμα στην απεργία, με προϋπόθεση να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Κατά ανάλογο τρόπο, τονίζει, το δικαίωμα στην απεργία μπορεί να λειτουργήσει και στην Αστυνομία – τα μέλη της να ασκούν το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ταυτόχρονα και παράλληλα, επαρκής αριθμός αστυνομικών θα παραμένει στα καθήκοντά του, για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Η υφιστάμενη ρύθμιση, αναφέρεται, που επιτρέπει στα μέλη της Αστυνομίας συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις, μόνο όταν είναι εκτός καθήκοντος και φέρουν πολιτική περιβολή, κρίνεται αναχρονιστική και αποστερεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του ατόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ