Εγκρίθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό

Στην έγκριση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και το Σχέδιο Δράσης για τον Αυτισμό προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο

autism 1024x576 1 Αυτισμός

Στην έγκριση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και το Σχέδιο Δράσης για τον Αυτισμό, προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου να τονίζει πως η εφαρμογή της στρατηγικής θα επιτρέψει στις αρχές να έχουν ολιστική αντιμετώπιση αλλά και την πραγματική εικόνα της αναπηρίας αυτής, η οποία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Ευαγγέλου είπε πως αρχίζει η δράση για την εφαρμογή της Στρατηγικής με μία από τις πρώτες δράσεις να αφορά στη δημιουργία εθνικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον αυτισμό, καθώς και προγράμματα ενημέρωσης, κατάρτισης αναβάθμισης και επέκτασης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Η σύσταση της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για τον αυτισμό ξεχωριστά από τις υπόλοιπες αναπηρίες, κρίθηκαν αναγκαία καθώς υπάρχει αύξηση στις διαγνώσεις αυτισμού τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, αλλά και γιατί η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από διαφορετικό σε κάθε περίπτωση βαθμό δυσκολίας με ποικίλα επίπεδα κα διαβάθμιση συμπτωμάτων αλλά και προκλήσεων», εξήγησε η κ. Ευαγγέλου.

Σύμφωνα με την κ. Ευαγγέλου, η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τον Αυτισμό 2024 – 2028 περιλαμβάνει 53 δράσεις κάτω από 7 θεματικούς πυλώνες ακολουθώντας την πορεία της ζωής ενός παιδιού, ενός ενήλικα με αυτισμό, δηλαδή την έρευνα, τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διάγνωση, την υγεία και την θεραπευτική παρέμβαση, την έγκαιρη παιδική και οικογενειακή παρέμβαση, την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία και ανεξάρτητη διαβίωση, την εργασία και τη συμμετοχή στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό αλλά και στην κοινωνία.

Τόνισε ακόμη πως η σημασία της εθνικής στρατηγικής είναι ότι επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών σε σχέση με τον αυτισμό υπό την ομπρέλα της εθνικής στρατηγικής για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών αλλά και των προκλήσεων.

«Η δράση τώρα πλέον ξεκινά», συνέχισε, «για την υλοποίηση της στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης, πρώτο μέλημα μας είναι η συνέχιση της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής την οποία θα συγκαλέσω πολύ σύντομα, η σύσταση μόνιμων υποεπιτροπών με τον συντονισμό του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και η συστηματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ιδίως των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα ίδια άτομα μα αυτισμό».

Όπως είπε, συντονιστικός φορέας της Εθνικής Στρατηγικής είναι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και σε αυτό συμμετέχουν και άλλα Υπουργεία, όπως είναι τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας Μεταφορών και Οικονομικών.

Θέλουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα στην Κύπρο

Ερωτηθείσα για τα περιστατικά αυτισμού, στην Κύπρο η κ. Ευαγγέλου είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1 στα 100 παιδιά ή ενήλικες διεθνώς διαγιγνώκονται με αυτισμό, ενώ στην Κύπρο τα καταγραμμένα στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κάνουν λόγο για 2.000 περιστατικά.

Σημείωσε ωστόσο ότι «ένας από τους λόγους της ανάγκης σύστασης αυτής της εθνικής στρατηγικής είναι να καταγραφεί η πραγματική εικόνα της κατάστασης στη χώρα «γιατί σαφώς το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υφυπουργεία έχει τα στοιχεία των ατόμων που αποτείνονται στο Τμήμα για τις παροχές ή τις υπηρεσίες που προσφέρει».

Άρα λοιπόν, είπε, ένας από τους στόχους της εθνικής στρατηγικής είναι να έχουμε την πραγματική εικόνα του αριθμού και όχι μόνο σε επίπεδο αριθμών αλλά και του τι παρέχεται στα άτομα αυτά σε επίπεδο υπηρεσιών, πώς ζουν, ποια είναι η θεραπεία που ακολουθούν, πώς είναι η ενσωμάτωση τους και ενεργοποίηση στο κοινωνικό σύνολο.

Η κ. Ευαγγέλου εξήγησε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη διαβάθμιση του φάσματος του αυτισμού με διαφορετικά συμπτώματα και ανάγκες και προκλήσεις που υπάρχουν. «Επομένως μπορεί να υπάρχουν άτομα που να μην νοιώθουν ότι χρειάζονται την παροχή στήριξης ή των υπηρεσιών. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα που υπάρχει», συμπλήρωσε.

«Πιστεύω προσωπικά ότι είναι περισσότεροι (τα άτομα με αυτισμό), το πόσοι περισσότεροι και γιατί δεν έχουν αποταθεί στις Υπηρεσίας Κοινωνικής Ενσωμάτωσης με Αναπηρίες μένει να αποδειχθεί στην πορεία», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο η κ. Ευαγγέλου είπε επίσης ότι «δεν ξεκινούμε από το μηδέν», καθώς υπάρχουν προγράμματα τα οποία απευθύνονται στα άτομα με αυτισμό και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ακτίδα για άτομα με αυτισμό προσχολικής ηλικίας που παρεμβαίνει αμέσως μετά τη διάγνωση προσφέροντας στήριξη ψυχοκοινωνική και εκπαιδευτική τόσο προς τα ίδια άτομα με αυτισμό όσο και προς το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Έφερε ως παράδειγμα ότι μέσα από τη εθνική στρατηγική θα υπάρχουν συνεχείς εκπαιδεύσεις στη βάση όλων των νέων επιστημονικών δεδομένων για τους επαγγελματίες, όπως τους γιατρούς, παιδίατρους, τους εκπαιδευτικούς και νηπιαγωγούς στα σχολεία εκεί και όπου υπάρχουν παιδιά για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού. «Γιατί έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η παρέμβαση, τόνισε.

Η κ. Ευαγγέλου είπε πως στο πλαίσιο της Στρατηγικής, προγραμματίζεται επίσης η διοργάνωση εθνικού συνεδρίου για τον αυτισμό το ερχόμενο φθινόπωρο, το οποίο θα καθιερωθεί κάθε χρόνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ