Ενιαία άδεια υπηκόων τρίτων χωρών στην ΕΕ το πολύ σε 90 ημέρες αποφάσισε το ΕΚ

Screenshot 1 13

Την επίσπευση της λήψης απόφασης για παραχώρηση ενιαίας άδειας εργασίας και διαμονής στην ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών υπερψήφισε την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με την επικαιροποίηση των κανονισμών για ενιαία άδεια, που εγκρίθηκαν το 2011, οι Ευρωβουλευτές εισήγαγαν νέες δυνατότητες για τους κατόχους της εν λόγω άδειας, με 465 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 27 αποχές.

Τα μέλη του ΕΚ καθόρισαν ως ανώτατο όριο τις 90 ημέρες για λήψη απόφασης σχετικά με τις αιτήσεις για ενιαία άδεια, διάστημα σημαντικά συντομότερο σε σύγκριση με το μέχρι τώρα ισχύον όριο των τεσσάρων μηνών. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης 30 ημερών για ιδιαίτερα πολύπλοκους φακέλους.

Επίσης, θα μπορεί πλέον ένας κάτοχος έγκυρης άδειας διαμονής στην ΕΕ, να υποβάλει αίτηση για ενιαία άδεια ακόμα και αν βρίσκεται ήδη στην ΕΕ, ώστε ένα πρόσωπο που διαμένει νόμιμα στην Ένωση να μπορεί να ζητήσει να αλλάξει το νομικό καθεστώς του χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του. Ακόμα, οι κάτοχοι ενιαίας άδειας θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν εργοδότη, επάγγελμα και τομέα εργασίας. Οι εθνικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες για να αντιταχθούν στην αλλαγή.

Όπως προνοείται, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν αρχική περίοδο έως έξι μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή εργοδότη. Ωστόσο, μια αλλαγή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα εξακολουθούσε να είναι δυνατή εάν ο εργοδότης παραβιάσει σοβαρά τη σύμβαση εργασίας, για παράδειγμα επιβάλλοντας ιδιαίτερα καταχρηστικές συνθήκες εργασίας.

Οι κανονισμοί προβλέπουν, επίσης, ότι στην περίπτωση που ένας κάτοχος ενιαίας άδειας είναι άνεργος, θα έχει στη διάθεσή του έως και τρεις μήνες ή έξι εάν είχε την άδεια για περισσότερα από δύο χρόνια για να βρει άλλη θέση εργασίας πριν από την ανάκληση της άδειας. Προβλέπεται, όμως, ότι μπορεί κάποιο κράτος-μέλος να προσφέρει μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Μέχρι σήμερα, το διάστημα αυτό είναι μέχρι δύο μήνες

Επίσης σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει βιώσει ιδιαίτερα εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας, προβλέπεται τα κράτη μέλη να παρατείνουν κατά τρεις μήνες την περίοδο ανεργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξακολουθεί να ισχύει η ενιαία άδεια. Επίσης, εάν ένας κάτοχος ενιαίας άδειας είναι άνεργος για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για να ζήσει χωρίς να χρησιμοποιήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Πηγή: ΚΥΠΕ