Επίτροπος Παιδιού: Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν σε ειρηνικό περιβάλλον

paidia dimotiko filoi Επίτροπος Δικαιωμάτων του παιδιού, Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων

Η Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Δέσπως Μιχαηλίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει σε ανακοίνωση της οτι «δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση απέναντι στη βαρβαρότητα από την προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, των παιδιών που έχουν δικαίωμα να ζουν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, να αναπτύσσουν απρόσκοπτα την προσωπικότητά τους μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, να παίρνουν τη γνώση και τη χαρά σε ένα δημοκρατικό σχολικό περιβάλλον και να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους».

Αυτούσια η ανακοίνωση της:

Η 20ή Νοεμβρίου 1989 θεωρείται μια ιστορική μέρα: η μέρα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πώς νοηματοδοτούμε όμως τη σημερινή μέρα και τι γιορτάζουμε σήμερα;

Σήμερα είναι η μέρα που θα πρέπει να φέρουμε στο επίκεντρο κάθε απόφασης και κάθε δράσης την προάσπιση και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Να υπενθυμίσουμε πως όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κυριαρχεί η αδικία και η βαρβαρότητα. Και όπου υπάρχει αδικία δεν υπάρχει ειρήνη.

Μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα και για δικαιώματα του παιδιού ενώ στη γειτονιά μας μαίνεται πόλεμος και κυριαρχεί ο λόγος των όπλων.

Μιλούμε για δικαιώματα του παιδιού ενώ χιλιάδες παιδιά στερούνται το νερό, την τροφή, το σχολείο, χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων: τα πρώτα θύματα ενός πολέμου ενηλίκων.

Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση απέναντι στη βαρβαρότητα από την προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, των παιδιών που έχουν δικαίωμα να ζουν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, να αναπτύσσουν απρόσκοπτα την προσωπικότητά τους μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, να παίρνουν τη γνώση και τη χαρά σε ένα δημοκρατικό σχολικό περιβάλλον και να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους.

Μόνο με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τον σεβασμό μεταξύ λαών και εθνοτήτων μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές και να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Αρχίζοντας από την αναγνώριση και τον σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών μας μπορεί να οδηγηθούμε, έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε ένα κόσμο με ενσυναίσθηση και σεβασμό στα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Είναι χρέος όλων μας να δώσουμε έμπρακτα το παράδειγμα στα παιδιά