Πασχαλινό τραπέζι: Περιορίζονται στα απαραίτητα οι αγορές για το Πάσχα

Οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι,

Screenshot 10 αγορές, Πάσχα, πασχαλινό τραπέζι

Οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι, είπε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, ο οποίος εντοπίζει ότι η οικονομική στενότητα έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των αγοραστών. Ο κ. Κουρσάρης έθιξε, ακόμα, το ζήτημα των ωραρίων των καταστημάτων, καθώς και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ.

Σε ερώτηση για το πώς κινείται η αγορά εν όψει Πάσχα, είπε ότι «υπάρχει μια αγοραστική κίνηση», η οποία όμως, «σίγουρα δεν μας θυμίζει παλιές εποχές». «Έχει αλλάξει νοοτροπία ο κόσμος. Δεν συνηθίζεται τώρα να περιμένει το Πάσχα να αγοράσει κάτι καινούριο, είτε για τον ίδιο, είτε για τα παιδιά του», σημείωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχει και οικονομική στενότητα. Ανέφερε ότι η τελευταία αύξηση στα καύσιμα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει σημαντικά τον καταναλωτή. «Εκείνο που θα φροντίσει σίγουρα είναι ότι δεν θα στερηθεί τα είδη πρώτης ανάγκης. Θα θυσιάσει μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματός του στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για να έχει ένα πασχαλινό τραπέζι, όπως συνηθίζεται κάθε Πάσχα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες καταναλωτικές συνήθειες, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι οι παλιές εποχές», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα επηρέασαν και τις τιμές των προϊόντων, καθώς υπάρχουν αυξήσεις που δεν μπορεί πλέον να τις απορροφήσει ο επιχειρηματίας και προστίθενται στην αξία του προϊόντος. Ωστόσο, σημειώνει ότι η ανάγκη των καταστηματαρχών να έχουν κάποια εμπορική κίνηση και κατανάλωση την περίοδο των γιορτών είναι τόσο μεγάλη, που μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων την απορρόφησαν. «Υπάρχουν καλές τιμές και μπορεί ο καταναλωτής να κάνει την επιλογή του».

«Αναρχία» στο ωράριο καταστημάτων

Τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα κλείνουν στις 6μμ και την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστά, είπε ο κ. Κουρσάρης.

Ερωτηθείς αν επηρέασε αρνητικά η αργία της Πρωτομαγιάς την κίνηση των καταστημάτων, είπε ότι σε μεγάλο βαθμό θα ανακάμψει η κίνηση τις επόμενες μέρες. Σημείωσε όμως, ότι συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως οι κρεοπώλες, αναστατώθηκαν, καθώς υπάρχουν καταναλωτές που αγοράζουν από νωρίς το κρέας, «χρειάζεται προετοιμασία και σίγουρα ο κλάδος επηρεάστηκε αρνητικά».

Σημείωσε ότι μια εισήγηση θα ήταν να μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα, όπως έγινε και στην Ελλάδα, καθώς δεν τυχαίνει να πέφτει κάθε χρόνο τη Μεγάλη Βδομάδα,

«Έχουμε αναρχία στα ωράρια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από το 2013 έχουν καταργηθεί τα ωράρια και τα καταστήματα δουλεύουν κατά το δοκούν. «Όλα τα καταστήματα δικαιούνται να δουλεύουν 24ωρο. Και ερχόμαστε και λέμε τη Μ. Τετάρτη να είναι κλειστά τα καταστήματα, που περιμένουν τη Μεγάλη Βδομάδα αρκετές επιχειρήσεις για να εργαστούν. Είναι μια μεγάλη αντίφαση αυτό το γεγονός», ανέφερε, ζητώντας η κυβέρνηση να δει πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό, καθώς «υπάρχουν αρκετές αδυναμίες και ελλείψεις στον νόμο του 2006, που αφορά και τις αργίες και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων».

Ανέφερε ότι ο Υπουργός στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, είπε ότι θα φέρει σχετικές τροποποιήσεις στις νομοθεσίες. «Στο τέλος της ημέρας, όλη η Ευρώπη εφαρμόζει ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Εμείς είμαστε «βασιλικότεροι του βασιλέως». Θεωρούμε ότι ό,τι έρχεται από την Ευρώπη, σαν την πράσινη φορολογία, είμαστε πανέτοιμοι να την εφαρμόσουμε, αλλά όσον αφορά τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων αλληθωρίζουμε», πρόσθεσε. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο θα πρέπει να προβληματιστεί πολύ σοβαρά η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας», είπε.

Ψηλό κόστος ενέργειας και χρηματοδότησης

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα του κλάδου, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι το κόστος της ενέργειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού είναι το τρίτο μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης, μετά το εργατικό και τα ενοίκια. Σημείωσε ότι στο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» δεν εντάσσονται οι επιχειρήσεις, για να μπορούν να μειώσουν το κόστος ενέργειάς τους.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο από το Υπουργείο Εμπορίου και να υπάρχουν τέτοια κριτήρια, για να μπορέσουν να βάλουν φωτοβολταϊκά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι και ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας το κόστος της ενέργειας», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης των ΜμΕ. «Είναι πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση. Για πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να πλησιάσουν τις τράπεζες», είπε, σημειώνοντας ότι η ΠΟΒΕΚ αναμένει την υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου, που μίλησε για ίδρυση κάποιου χρηματοδοτικού οργανισμού «για να δούμε στην πράξη πώς υλοποιείται αυτό, για να μπορούν να δανειοδοτηθούν οι πολύ μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις».

Από την άλλη, έθιξε και το ζήτημα των ψηλών επιτοκίων, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση, καθώς έχουν παραμείνει στα ύψη, έχουν αυξηθεί οι δόσεις των δανείων και είναι ένας πολύ ανησυχητικός «βραχνάς» που μπορεί να δημιουργήσει και άλλα κόκκινα δάνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ