Η κακοποίηση ηλικιωμένων παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, αναφέρει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου

ilikioo ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ, Τρίτη Ηλικία
Εικόνα Αρχείου

Η παραμέληση και η κακοποίηση ηλικιωμένων στην Κύπρο, τόσο στα σπίτια όσο και σε ορισμένους οίκους ευγηρίας, άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» σχετικά με την κακοποίηση ηλικιωμένης με άνοια, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου.

«Το Κράτος δεν δικαιούται πλέον να μένει στην απλή παρακολούθηση των γεγονότων ή να εφαρμόζει αποσπασματικές λύσεις γιατί ορισμένες από τις υπάρχουσες δομές δεν λειτουργούν ως πρέπει. Το Κράτος οφείλει να δημιουργήσει ειδικά τμήματα για άμεση καταπολέμηση αυτών των φαινομένων και έχει υποχρέωση να αναλάβει δράση για την προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Τέτοιες συμπεριφορές, που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και πνευματική υγεία των ηλικιωμένων μας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, αλλά δεν βλέπουμε τους θύτες να τιμωρούνται. Δεν επιτρέπεται άνθρωποι που κακοποιούν ηλικιωμένους να μην διώκονται, είτε γιατί οι αρμόδιες αρχές ή η νομοθεσία μας αδυνατεί να πράξει το αυτονόητο», προσθέτει.

Καλεί το Κράτος να προβεί άμεσα στον καταρτισμό εθνικής στρατηγικής για την προστασία των ηλικιωμένων διαθέτοντας οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο για την πάταξη του φαινομένου.

Καλεί, επίσης, την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ενισχύσει τις υφιστάμενες δομές της υπηρεσίας της που ασχολούνται με την κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διεκδικήσει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της, ώστε να δρα άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία αυτής της ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.

«Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές και καλούμε το Κράτος να αναλάβει δράση για προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι η απάθεια και η μη παραδοχή ή αναγνώριση του προβλήματος, έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας ακόμη και στον θάνατο. Όπως πολύ σωστά έχει μεριμνήσει το Κράτος για την προστασία των ανήλικων που τυγχάνουν παρόμοιων συμπεριφορών, έτσι πρέπει να μεριμνήσει και γι’ αυτή την ευάλωτη ομάδα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», σημειώνει.

Καλεί, παράλληλα, την κοινωνία να αφυπνιστεί, να σταματήσει να ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και να μην φοβάται να καταγγέλλει στους αρμόδιους φορείς περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης ηλικιωμένων. «Η απάθεια είναι συνενοχή», καταλήγει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, στην ανακοίνωση του.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ