Μετά τις εκλογές θα ασχοληθούν με λαθροθηρία

α 4 Αμπελοπούλια, Κυνήγι, Λαθροθηρία

Η πίεση που ασκείται από την κοινή γνώμη που τάσσεται κατά της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που δεν προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου που έθεσαν θέμα ψήφισης των όποιων τροποποιήσεων στη νομοθεσία για προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Το θέμα τέθηκε και σε κεκλεισμένων των θηρών συνεδρία την Τετάρτη όπου τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση μετά από αντιδράσεις βουλευτών που προέρχονται από την επαρχία όπου ανθεί η παράνομη παγίδευση με δίχτυα και ξόβεργα αμπελοπουλιών. Μετά και τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχουν αρκετές ασάφειες και διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορες πρόνοιες που τέθηκαν μέσα από τις προτάσεις νόμου βουλευτών μελών της Επιτροπής πλην των Οικολόγων.

Η συζήτηση της Τετάρτης άρχισε με την τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής, Αδάμου Αδάμου, σε σχέση με την έρευνα που ζήτησε να γίνει από την Υπηρεσία της Βουλής ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου για το τι ισχύει για το κυνήγι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας, Παντελής Χατζηγέρος, ο ποίος αναφέρθηκε στην πρόταση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη σε σχέση με τις εκπτώσεις που θα τυγχάνουν οι παρανομούντες εφόσον πληρώνουν το πρόστιμο το πρώτο 15θημερο μετά την επιβολή του.

Ο κ. Χατζηγέρος έθεσε τις προϋποθέσεις πληρωμής μειωμένου εξώδικου προστίμου κατά 5% μέχρι 25% ανάλογα με τους βαθμούς ποινής που έχουν οι παρανομούντες. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι όποιες εκπτώσεις δεν θα πρέπει να αφορούν τους λαθροθήρες που χρησιμοποιούν ξόβεργα.

Από πλευράς του ο κ. Αδάμου ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να εξαιρεθεί από την πρόταση νόμου η πρόνοια για εισαγωγή νέου αδικήματος που αφορά πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως παρενοχλεί, εμποδίζει ή παρεμποδίζει κυνηγό κατά την άσκηση της κυνηγετικής του δραστηριότητας. Όπως αναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι η πρόταση αφαρά τους ακτιβιστές εντούτοις μπορεί να παρεξηγηθεί.

Ο κ. Χατζηγέρος ανέφερε ότι δεν φέρει καμία ένσταση να αφαιρεθεί η πρόνοια αυτή. Διαφώνησαν ωστόσο οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάνης και Λίνος Παπαγιάννης. Ο κ. Αδάμου επέμενε επισημαίνοντας ότι ήδη παρερμηνεύεται. Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση αυτή θα αφαιρεθεί από τις υπόλοπιες προτάσεις και οι βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν την ενσωμάτωσή του να καταθέσουν τροπολογία όταν οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης ζήτησε από την Υπηρεσία Θήρας κατά πόσο μπορεί να επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο σε όσους παρακολουθούν τους κυνηγούς με τη χρήση drones. Επίσης, ζήτησε να τεθεί πρόνοια ώστε κανένας πλην των οργάνων ελέγχου να υποκαθιστά την εξουσία ώστε να παρεμποδίζει τους κυνηγούς.

Από πλευράς του ο κ. Χατζηγέρος ανέφερε ότι έχουν καταγγελθεί ακτιβιστές που αφαιρούν τα πουλιά από τα ξόβεργα. Ανέφερε ακόμα ότι ακτιβιστές κόβουν λάστιχα νερού αγροτών, αφού έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι λαθροθήρες περνούν μέσα από τα λάστιχα σύρματα για να ενώνουν τα μηχανάκια ήχου με μεγάφωνα.

Παραδέχθηκε ακόμα ότι οι ακτιβιστές είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην Υπηρεσία και τον τρόπο που δουλεύει η Θήρα. Πρόσθεσε ότι καταστρέφουν τις υποθέσεις της Υπηρεσίας με τον τρόπο που ενεργούν.

Τελικά αποφασίστηκε όπως το θέμα μελετήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και εν ευθέτω χρόνω να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις προτάσεις που τροποποιούν τον νόμο.

Πρόγραμμα στείρωσης γάτων και σκύλων

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου χαιρετίζει την έναρξη του κυβερνητικού προγράμματος στείρωσης γάτων και σκύλων και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτή την προσπάθεια. Υπενθυμίζει ότι η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση τον Αύγουστο 2017 και ενέκρινε το ποσό των €75.000 για στειρώσεις αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων γάτων και σκύλων σε παγκύπρια βάση με συμμετοχή δήμων, κοινοτήτων, ΜΚΟ, εθελοντών και οργανωμένων συνόλων.

«Σημαντικό είναι το γεγονός ότι συμμετοχή στο πρόγραμμα δήλωσαν πέραν των 75 ιδιωτικών κτηνιάτρων από όλη την Κύπρο», υποδεικνύει το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και καλεί για μιαν ακόμη φορά όπως ανταποκριθούν όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες αλλά και οι εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις για να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: Φιλελεύθερος