Οι μονογονεϊκές οικογένειες διαμαρτύρονται για τα €100 εφάπαξ παροχή

Διαμαρτύρεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών και καλεί την Κυβέρνηση στην λήψη περαιτέρω μέτρων

xrimata 38 μονογονεϊκές οικογένειες, Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών

Για τα €100 εφάπαξ παροχή ανά οικογένεια που θα λάβουν οι μονογονιοί, διαμαρτύρεται ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών οικογενειών και φίλων και καλεί την Κυβέρνηση στην λήψη περαιτέρω μέτρων.

Σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος σημειώνει ότι οι μονογονιοί είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα γυναικών, που αριθμεί περίπου 40.000 μονογονιούς.

«Έρευνα την οποία διενέργησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το 2017 και την οποία ο Σύνδεσμος ανέσυρε από τα συρτάρια του Υπουργείου, επιβεβαιώνει τις οικτρές και πολύπλευρες συνέπειες του διαζυγίου τις οποίες βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία γυναικών μονογονιών στην Κύπρο», αναφέρετι.

«Καμία πολιτική, κανένα ουσιαστικό μέτρο πολιτικής δεν έχει υιοθετηθεί εκτός από τα €100 εφάπαξ, για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες μονογονιοί, στις οποίες η Πολιτεία αναθέτει το «καθήκον», να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα σε συνθήκες φτώχιας και υλικών στερήσεων, αποστερώντας από αυτά ακόμα και το δικαίωμα στην μόρφωση τους και ευημερία τους», προστίθεται.

Καλεί το κράτος να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη και υιοθέτηση Στρατηγικού Σχεδίου, στο οποίο να συμμετέχουν όλα τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της έμφυλης φτώχιας και των προβλημάτων των μονογονεϊκών οικογενειών με προγράμματα που να αντιμετωπίζουν την φτώχια, με σωστή επιδοματική πολιτική στήριξης των φτωχότερων ομάδων μονογονιών, που να διασφαλίζουν την ένταξη στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψιν την φύλαξη των παιδιών, να ενισχύουν τον θεσμό της νομικής αρωγής για διασφάλιση της πρόσβασης στην δικαιοσύνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ