Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το απόγευμα, εξ’ αναβολής, την πρόταση νόμου που καθορίζει τη διαδικασία για ανάκληση οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ.
Η πρόταση εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ και μια εναντίον, αυτήν του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους ο οποίος αιτιολόγησε τη ψήφο του λέγοντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός από το 2018 για ρύθμιση του ζητήματος και άρα δεν χρειάζεται νομοθεσία.
Η πρόταση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια με τροπολογίες της Επιτροπής Μεταφορών, οι οποίες επίσης υπερψηφίστηκαν, με βάση τις οποίες ο Υπουργός Μεταφορών, με διάταγμά του, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζει τη διαδικασία ανάκλησης, τη χρονική περίοδο λήψης διορθωτικών μέτρων, καθώς και την αναστολή πιστοποιητικού καταλληλότητας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα διορθωτικά μέτρα, καθώς και σε περίπτωση ανάκλησης, η οποία σύμφωνα με τον διανομέα ή τον αντιπρόσωπο του κατασκευαστή παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια.
Νοείται ότι, ο Υπουργός εκδίδει για πρώτη φορά το διάταγμα στις 3 Φεβρουαρίου 2025 οπότε και τίθεται ο νόμος σε ισχύ.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη, Νίκο Σύκα και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρο Παπαδούρη.
Μετά το πέρας της ψήφισης της πρότασης νόμου για του Takata, άρχισε η συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου αρχηγοί κομμάτων καθώς και όλοι οι Bουλευτές θα τοποθετηθούν με ομιλίες τους.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 όπως αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή καταγράφει αύξηση δαπανών και σημαντικές μεταβολές στις κατηγορίες εσόδων και εξόδων. Το συνολικό ύψος των δαπανών ανέρχεται σε 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,25% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024, ενώ τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα φθάνουν τα 11,75 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 4,1%.
Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 ανέρχονται σε 12,93 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και τις δαπάνες του Πάγιου Ταμείου, ύψους 3,53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες αυτές δεν απαιτούν νομοθετική έγκριση, καθώς καλύπτουν πάγια έξοδα του κράτους.
Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,9%, φτάνοντας τα 3,92 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στα 4,56 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,6%. Τα μη φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, της τάξης του 10,3%, αγγίζοντας τα 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν και οι δαπάνες προσωπικού μειώνονται ελαφρώς κατά 1%, οι λειτουργικές δαπάνες σημειώνουν σημαντική αύξηση της τάξης του 21,4%. Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, που περιλαμβάνουν κοινωνικές παροχές και χορηγίες, παρουσιάζουν αύξηση 5,3%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές αυξάνονται κατά 4%. Αντίθετα, η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μειώνεται κατά 18,6%.
Ο Υπουργός Οικονομικών έχει καταθέσει 34 τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν μεταφορές πιστώσεων και ρυθμίσεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Οι τροποποιήσεις αυτές συνεπάγονται πρόσθετες δαπάνες που εκτιμώνται στα 25,9 εκατομμύρια ευρώ για το 2025.
Πηγή: sigmalive
Discussion about this post