Ποιες χώρες καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ – H θέση της Κύπρου

Αλκοόλ1 Star Κύπρος, Έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κατανάλωση Αλκοόλ

«Γερά ποτήρια» αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αφού παρά την σχετική πρόοδο, οι θανάτοι εξαιτίας του αλκοόλ κάθε χρόνο αγγίζουν τους 290,000. Σε ποια θέση κατατάσσονται όμως οι ευρωπαϊκές χώρες; Σε ποία θέση βρίσκεται η Κύπρος σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ τονίζει πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν τουλάχιστον όσον αφορά την προσέγγιση των νέων μέσω στοχευμένων διαφημίσεων.

Στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, βρίσκεται η Λιθουανία, καταγράφοντας μέσο όρο 15 λίτρα ανά πολίτη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται κατανάλωση 11,4 λίτρα αλκοόλ ανά πολίτη, ενώ βρίσκεται στην 20ή θέση πίσω από χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Γαλλία.

Παρά την σχετικά καλή κατάταξη στην οποία βρίσκεται τα αποτελέσματα για τη Βρετανία δεν είναι ικανοποιητικά, διότι η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ παραμένει υψηλή.

Η Ιρλανδία, ωστόσο βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση με τους ανθρώπους να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 13 λίτρα αλκοόλ ανά πολίτη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Αλκοόλ2 Star Κύπρος, Έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κατανάλωση Αλκοόλ

Αλκοόλ3 Star Κύπρος, Έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κατανάλωση Αλκοόλ

Αλκοόλ4 Star Κύπρος, Έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κατανάλωση Αλκοόλ

Σύμφωνα με δηλώσεις του Dr Zsuzsanna Jakab η κατανάλωση αλκόολ μειώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι στα επιθυμητά επίπεδα.

Τόνισε δε πως οι αρμόδιοι για τη χάραξη στρατηγικής θα πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πρακτικές για την καταπολέμηση της κατανάλωσης αλκοόλ όπως η αύξηση της τιμής, ο περιορισμός της διαθεσιμότητας αλλά και η απαγόρευση της διαφήμισης.

Σημείωσε ακόμη ότι τα αποτελέσματα από την κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν ανησυχητικά διότι περίπου 800 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω βλάβης που οφείλεται στο αλκοόλ.

Ο ΠΟΥ συνέταξε την σχετική έκθεση συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με το πόσα λίτρα καθαρού οινοπνεύματος καταναλώνονται σε κάθε χώρα ανά άτομο.

Η καθαρή αλκοόλη μετριέται ως ένα χιλιοστό του λίτρου για κάθε εκατοστιαία αναλογία ανα λίτρο ποτού. Για παράδειγμα, ένα λίτρο 37,5% βότκα, περιέχει 375ml καθαρού οινοπνεύματος.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ μετά τη Λιθουανία, είναι η Τσεχία, Τσεχία (14,4 λίτρα αλκοόλ), η Γερμανία (13,4 λίτρα), η Ιρλανδία (13 λίτρα) και το Λουξεμβούργο (13 λίτρα).

Αλκοόλ5 Star Κύπρος, Έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κατανάλωση Αλκοόλ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι Νορβηγοί και οι Ιταλοί έπιναν το λιγότερο αλκοόλ, καταναλώνοντας 7,5 λίτρα αλκοόλ ανά έτος.
Η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία και η Σουηδία κατέγραψαν επίσης λιγότερα από 10 λίτρα αλκοόλ ανά άτομο.

Η Κύπρος καταγράφει 10,8 λίτρα κατανάλωσης αλκοόλ κατά μέσο όρο ανά άτομο.

Αλκοόλ6 Star Κύπρος, Έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κατανάλωση Αλκοόλ

Επιπλέον, ο ΠΟΥ τονίζει για άλλη μία φορά, διάφορες καταστροφικές συνέπειες στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ αφού, περισσότεροι από 290,000 θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο οφείλονται από καρκίνο, κίρρωση του ήπατος και καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, 18,3% των θανάτων, περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι, πεθαίνουν από οδικά δυστυχήματα με οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ, από αυτοκτονίες ή εγκληματικές ενέργειες που συνδέονται με το αλκοόλ.

Πηγή: philenews/dailymail