Πρωταθλητές στα σκουπίδια οι Κύπριοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη στον όγκο παραγωγής αποβλήτων από όλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

garbage 2729608 1920 e1514891182287 Σκουπίδια

Μπορεί να μην βλέπουμε την χώρα μας να φιγουράρει συχνά στις πρώτες θέσεις κατατάξεων ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως όσον αφορά στα σκουπίδια, οι Κύπριοι κατέχουμε την πρωτιά.

Ο Κύπριος παράγει περισσότερο από μισό τόνο αστικών αποβλήτων ετησίως, γεγονός που μας κατατάσσει στην δεύτερη θέση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2017.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της ποσότητας των αστικών αποβλήτων που παρήχθησαν ανά άτομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2017, εκτιμάται ότι ανήλθε στα 486 κιλά.

Πρώτη στην κατάταξη με τη δημιουργία των περισσοτέρων οικιακών αποβλήτων ανά άτομο η Δανία με 781 κιλά, δεύτερη η Κύπρος με 637 κιλά ανά άτομο και τρίτη η Γερμανία με 633 κιλά. Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο με 504 κιλά ενώ μεγαλύτερη συνείδηση στην παραγωγή οικιακών αποβλήτων φαίνεται πως έχουν στο άλλο άκρο της κλίμακας η Ρουμανία με 272 κιλά, η Πολωνία με 315 και η Τσεχία με 344 κιλά ανά άτομο.

“Ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να συμβάλει στη διαχείριση των αποβλήτων που πρώτο στάδιο είναι να γίνει πράσινος καταναλωτής, δηλαδή να αγοράζει μόνο αυτά τα οποία χρειάζεται και να αποφεύγει τις συσκευασίες και βέβαια πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούμε με ακρίβεια πώς πρέπει να διαχωρίζουμε τα απόβλητα μας, ώστε να ανακυκλώνουμε σωστά”, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, η πολιτεία εφαρμόζει την δική της στρατηγική που στηρίζεται στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, στη διαλογή στην πηγή, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση.

“Η πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει τα εργαλεία τα απαραίτητα, κυρίως προς τις τοπικές αρχές, ενημέρωση προς τους πολίτες ώστε να γνωρίζουν τί να κάνουν. Με το νέο έτος θα εφαρμοστεί και το σύστημα “πληρώνω όσο πετώ””, πρόσθεσε η κυρία Παναγιώτου.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα ο Υπουργός Γεωργίας, εξήγγειλε την δημιουργία αριθμού Πράσινων Σημείων, την επιβολή αποτρεπτικών προστίμων για της παράνομες απορρίψεις σκουπιδιών αλλά και την δημιουργία υποδομών για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.

Πηγή: SigmaTV