Ριζικές αλλαγές στα ΑΑΕΙ Ελλάδας

studentsclass Ελλάδα, Παιδεία, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Large group of students writing.

Με τη σφραγίδα της ελληνικής Βουλής επέρχονται οι αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, καθώς το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας υπερψηφίστηκε με 147 “ναι” και 100 “όχι”. Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο Κώστα Γαβρόγλου που φέρει τον τίτλο “Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του κράτους και λοιπές διατάξεις” και το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στο Λύκειο της Ελλάδας και συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων.

Μερικές από τις πρόνοιες που τέθηκαν είναι:

  • Όλα τα ΤΕΙ ενσωματώνονται στα Πανεπιστήμια των διαφόρων πόλεων,
  • Εισήγηση στα Πανεπιστήμια όπως παρέχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν διετή προγράμματα σπουδών αλλά και την ευχέρεια στους φοιτητές που επιθυμούν και μπορούν να συνεχίσουν,
  • Οι φοιτητές των διετών προγραμμάτων θα εισέρχονται στα ιδρύματα με τον βαθμό απολυτηρίου τους και όχι με εξετάσεις,
  • Στις Σχολές που δεν έχουν ζήτηση, οι φοιτητές θα εισέρχονται χωρίς εξετάσεις.

Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το οποίο μέχρι τώρα πρόσφερε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θα ενσωματωθούν και ΤΕΙ καθώς και άλλα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Σύμφωνα με ελλαδικά ΜΜΕ, το νέο εισαγωγικό σύστημα που προτάθηκε και υιοθετήθηκε περιλαμβάνει πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ θεσπίζεται και ένας νέος τρόπος εισαγωγής, τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (“πράσινα τμήματα”), ενώ αναμένεται να ιδρυθούν περίπου 100 νέα τμήματα. Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής των αλλαγών αυτών καθώς και ποιες διαφοροποιήσεις να αναμένουν οι Κύπριοι φοιτητές και υποψήφιοι που επιθυμούν να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρουν ότι οι υφιστάμενοι φοιτητές αναμένεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτά εφαρμοστούν, ενώ οι φετινοί υποψήφιοι εάν επηρεαστούν θα διαπιστωθεί από το μηχανογραφικό που θα στείλει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας για να συμπληρώσουν και αφορά στις επιλογές τους. Πάντως μέχρι στιγμής το αρμόδιο υπουργείο της Κύπρου δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση.

Πηγή: Φιλελεύθερος