Σε ποια προϊόντα καταγράφηκαν μειώσεις τον Δεκέμβριο

Tα προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις τον μήνα Δεκέμβριο

cache 1500x3000 analog medium 603161 220098 30102018 yperagora ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Δεκέμβριο 2023. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τις τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.ά.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Δεκέμβριο καταδεικνύει ότι οι τιμές ακολουθούν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού ο οποίος, ως αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων, ανήλθε σε 1,6% τον Δεκέμβριο έναντι 1,7% τον Νοέμβριο, 3,5% τον Οκτώβριο και 4% τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 στο 7,74% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 8,14% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου και 8,74% τους μήνες Ιανουάριο – Οκτώβριο. Η μεγάλη μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται στη μεταβολή κατά -4,33% στα γεωργικά προϊόντα και κατά -5,32% στα πετρελαιοειδή.

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για τον μήνα Δεκέμβριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 29 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά 8,2%, το αλεύρι κατά 7,3%, το λάδι κατά 5,8% λόγω μείωσης στις τιμές ηλιέλαιων, τα λαχανικά/χόρτα κατά 5,5%, τα αυγά κατά 5,1%, ο κυπριακός καφές κατά 4,6%, το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 3,9%, το γιαούρτι κατά 3,9%, οι χυμοί κατά 3,8% και οι βρεφικές τροφές κατά 3,6%.

Αύξηση παρουσίασαν 16 κατηγορίες, με τη σημαντικότερη να καταγράφεται στα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 5,6%, τα αλλαντικά κατά 4,1%, τη ζάχαρη κατά 3,8%, τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 3,5%, το τυρί κατά 2,7% και το φρέσκο κρέας κατά 1,6%.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί στις 15/1/2024 στην καταγραφή τιμών 43 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε τρεις υπεραγορές της πόλης της Λάρνακας. Όπως φαίνεται στο Συγκριτικό Παρατηρητήριο που επισυνάπτεται, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 11% ή €189,80 έναντι €171,49 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €182,93. Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων και λαχανικών από 1/12/2023, ανέρχεται μεταξύ €6,94 – €7,11 σε σύνολο αγορών αξίας €85 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές όλων των κατηγοριών προϊόντων που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου, με βάση τα πορίσματα των ελέγχων, είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό εφόσον σε ποσοστό περίπου 75% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο. Σύμφωνα με τα πορίσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 12/1/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά για το γάλα, αυγά, λαχανικά, ζάχαρη και καφέ στο 85 – 90% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό, η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

  • Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.