Τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Κύπρο το 2023

Screenshot 1 1 Θέατρο

Σε ό,τι αφορά τον χώρο του πολιτισμού στην Κύπρο, το έτος 2023 σημαδεύτηκε από την εναλλαγή τριών προσώπων (του Γιάννη Τουμαζή, του Μιχάλη Χατζηγιάννη και της Βασιλικής Κασσιανίδου) στο πηδάλιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού καθώς και από τον θάνατο σημαντικών ανθρώπων που προσέφεραν πολλά στα κυπριακά πολιτιστικά δρώμενα. Το ΚΥΠΕ συνοψίζει όσα συνέβησαν το 2023 στη χώρα σε πολιτιστικό επίπεδο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Απεβίωσε η κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη, θλίψη Υφυπουργείου Πολιτισμού

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της κριτικού θεάτρου Νόνας Μολέσκη, της οποίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, «τα αμέτρητα κείμενά της, οι μοναδικές αναλύσεις και ‘αναγνώσεις’ των θεατρικών παραστάσεων του τόπου μας συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα καθώς και στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το κυπριακό θέατρο και τη δημιουργική του διαδικασία».

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Νέου Κυπριακού Μουσείου

Για μία ιστορική μέρα για την Κύπρο έκανε λόγο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι όπως κάθε σύγχρονη χώρα που σέβεται και τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό της, η Κύπρος αποκτά επιτελούς το δικό της Εθνικό Μουσείο. Πρόσθεσε ότι το κόστος ανέγερσης του Μουσείου θα ανέλθει στα 144 εκατομμύρια ευρώ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 42 μηνών.

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής για το έτος 2022

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) για το έτος 2022, αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Όμιλος. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκε το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022) στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στη νεοελληνική φιλολογία και στα κυπριακά γράμματα. Ο Έπαινος Μυθιστορήματος δόθηκε στον Άντυ Παπαδημητρίου για το βιβλίο του “Η διατριβή”, ενώ το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Πέτσα για την ποιητική του συλλογή “Στον κύκλο του Οδυσσέα”. Το Βραβείο Ποίησης δόθηκε στη Μάρω Παπαμηνά-Καλλασίδου για το ποίημά της «Άπιαστοι Έρωτες», ενώ το Βραβείο Διηγήματος έλαβε η Κωνσταντία Κατσαρή για το διήγημά της «Η διαίρεση».

«Βαθύτατη θλίψη» Υφυπουργείου Πολιτισμού για τον θάνατο του μουσικού Νικόλα Φιλήτα

Tη «βαθύτατη θλίψη» του για τον θάνατο του Νικόλα Φιλήτα, ιδρυτικού μέλους και τραγουδιστή του κυπριακού μουσικού σχήματος Prospectus, εκφράζει σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο Πολιτισμού σημειώνοντας ότι η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον μουσικό χώρο του τόπου. Ο Νικόλας Φιλήτας, αναφέρει το Υφυπουργείο, γεννήθηκε στην κατεχόμενη Μόρφου και από το 1974 έζησε στη Λευκωσία, ενώ ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική από μικρή ηλικία.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Θλίψη για τον θάνατο της ποιήτριας Πίτσας Γαλάζη εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο μιας από τις σημαντικότερες ποιήτριες της Κύπρου, της Πίτσας Γαλάζη, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Πολιτισμού σημειώνοντας ότι «η απώλεια της Πίτσας Γαλάζη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη λογοτεχνία και τη διανόηση της Κύπρου». Η Πίτσα Γαλάζη γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940. Στα κυπριακά γράμματα εμφανίστηκε ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια γυμνασίου. Φοιτήτρια στην Αθήνα, εξέδωσε εκεί την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Στιγμές Εφηβείας» (Αθήνα, 1963), εμπνευσμένη από τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59. Τα έργα της «Δέντρα και Θάλασσα» (1969), «Σηματωροί» (1984) και «Η φωνή» (2017) τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο Ποίησης ενώ το 1999 τιμήθηκε με το Βραβείο Λάμπρου Πόρφυρα της Ακαδημίας Αθηνών.

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών η Κυριακού Πελαγία

Η παραδοσιακή ερμηνεύτρια Κυριακού Πελαγία απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, γνωστοποίησαν συγγενείς της με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Η γνωστή και ως Μαστόρισσα, όπως αποκαλείτο από συναδέλφους της, με την ιδιαίτερη ερμηνεία της στο κυπριακό δημοτικό τραγούδι, γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 8 Ιουλίου 1936.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Ο Μ. Χατζηγιάννης παρέλαβε το Υφυπουργείο Πολιτισμού από τον Γ. Τουμαζή

Χρειαζόμαστε τη συνέργεια των ανθρώπων του πολιτισμού, είπε ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Ο προκάτοχός του, Γιάννης Τουμαζής, απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χατζηγιάννη, είπε ότι πριν από 8 μήνες παρέλαβε ένα νομοσχέδιο και ότι μαζί με τους συνεργάτες του παραδίδουν σε εκείνον το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προωθείται η ένταξη της κουμανταρίας στον Διεθνή Κατάλογο ΟΥΝΕΣΚΟ, λέει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής

Υπάρχει διαδικασία για καταχώριση της κουμανταρίας στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε στο ΚΥΠΕ η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ. Μεταξύ άλλων, η Κύπρος έχει καταχωρίσει ήδη στον Διεθνή Κατάλογο το λευκαρίτικο κέντημα, τα τσιαττιστά, τη μεσογειακή διατροφή, την ψαλτική αλλά και τη μαιευτική, ενώ έχουν υποβληθεί και πέντε νέες προτάσεις για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική πτυχή του στοιχείου που καταγράφεται.

Στους Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, Εδουάρδο Γεωργίου και Ανδρέα Κουτσόφτα τα Βραβεία ΘΟΚ 2022

Στη Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, θεατρική παραγωγό, συγγραφέα και κριτικό θεάτρου απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) για το 2022 ενώ το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς έλαβε ο Εδουάρδος Γεωργίου, ενδυματολόγος και σκηνογράφος. Το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονεμήθηκε στον ηθοποιό Αντρέα Κουτσόφτα, ο οποίος για το υπό κρίση έτος διακρίθηκε σε μια σειρά θεατρικών παραστάσεων. Σημειώνεται ότι η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2022 πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Επαναπατρισμός πέραν των 80 αρχαιοτήτων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Επαναπατρίστηκαν πέραν των 80 κυπριακών αρχαιοτήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουάσινγκτον στην πλατφόρμα Χ, πραγματοποιήθηκε τελετή στην Ουάσινγκτον, στην παρουσία της Δευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρος Μαρίνας Σολωμίδου-Ιερωνυμίδου.

Απεβίωσε ο ηθοποιός Δημήτρης Ξύστρας

Βαθιά θλίψη και συγκλονισμό εξέφρασε το ΡΙΚ για τον θάνατο του ηθοποιού Δημήτρη Ξύστρα, o οποίος, όπως το ΡΙΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του, “ερμήνευσε με συγκλονιστικό τρόπο δύσκολους ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και υπήρξε ένας από τους πλέον αγαπητούς ηθοποιούς στο ευρύ κοινό, υπηρετώντας με ήθος το θέατρο και την υποκριτική”. Σημειώνεται ακόμη ότι ο Δημήτρης Ξύστρας “υπηρέτησε με πάθος το θέατρο και συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ, το Νέο Θέατρο Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, το Σατιρικό Θέατρο, την ΕΘΑΛ και το Θέατρο Τέχνης Λονδίνου”.

ΜΑΪΟΣ 2023

Ειδική μνεία για μυθιστόρημα «Το Φυλάκιο» στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

Η συγγραφέας Χάρη Ν. Σπανού τιμήθηκε από την πανευρωπαϊκή επιτροπή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας με Ειδική Μνεία για το μυθιστόρημά της «Το Φυλάκιο». Την επιλογή του βιβλίου που θα εκπροσωπούσε την Κύπρο στον διαγωνισμό, τις εργασίες, καθώς και την εκπροσώπηση της Κύπρου ανέλαβε το ΠΕΝ Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΕΝ Κύπρου, ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, με τη γνωστοποίηση της διάκρισης της Κύπρου από τους διοργανωτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι κάθε μνεία της Κύπρου είναι μια κατάκτηση για τα κυπριακά γράμματα και για το εθνικό ζήτημα της νήσου μας.

Στη σύσταση Τμήματος Πολιτιστικής Διπλωματίας προχώρησε το ΥΠΕΞ

Με προμετωπίδα τον πολιτισμό της Κύπρου σε όλες του τις εκφάνσεις και διαμέσου των αιώνων, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη σύσταση Τμήματος Πολιτιστικής Διπλωματίας, το οποίο υπάγεται στην επίσης νεοσύστατη Διεύθυνση Παγκόσμιας Ατζέντας, στοχεύοντας στο να δημιουργήσει συνέργειες με άλλα κράτη και ακολουθώντας την παγκόσμια και ευρωπαϊκή τάση, όπως κάθε χώρα, μαζί με τον δικό της πολιτισμό να προβάλλει και άλλους, με πολλαπλά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Διπλωματίας, Στέλιος Γεωργιάδης, μαζί με τον Ακόλουθο της Διεύθυνσης Παγκόσμιας Ατζέντας, Ονούφριο Οικονομίδη, ενημέρωσαν πολιτιστικούς συντάκτες εγχώριων ΜΜΕ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι για το 2023 ο προϋπολογισμός του τμήματος ανήλθε στις €160.000.

Επαναπατρισμός 36 κυπριακών αρχαιοτήτων από την Αυστραλία

Πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός από την Αυστραλία τριάντα έξι (36) κυπριακών αρχαιοτήτων, οι οποίες επιστράφηκαν μετά από ευγενική πρωτοβουλία Αυστραλών υπηκόων, οι οποίοι προσφέρθηκαν να επιστρέψουν τις αρχαιότητες που είχαν στην κατοχή τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο επαναπατρισμός των 36 κυπριακών αρχαιοτήτων έγινε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των Αρχών της Αυστραλίας, του Australian National University, του University of Sydney και των κυπριακών Αρχών.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Την κυπριακή συμμετοχή που βραβεύθηκε στην Πράγα συγχαίρει το Υφ. Πολιτισμού

Την εθνική συμμετοχή της Κύπρου που βραβεύθηκε στη 15η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (PQ) συγχαίρει το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Το Υφυπουργείο μέσω δελτίου Τύπου συγχαίρει θερμά την επιμελήτρια της κυπριακής συμμετοχής, Μαρίνα Μαλένη, την καλλιτεχνική ερευνήτρια και σχεδιάστρια της χειροποίητης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators In A Ghost City», Μελίτα Κούτα, καθώς και όλη την ομάδα του έργου για την απονομή του μεγάλου βραβείου της διοργάνωσης Golden Triga. “Η βράβευση του εν λόγω έργου ανάμεσα σε 59 έργα από διάφορες χώρες μάς γεμίζει περηφάνια και συγκίνηση για τους Κύπριους καλλιτέχνες και την επιτυχία τους”, επισημαίνεται.

Η Λευκωσία διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030

Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 διεκδικεί η Λευκωσία δίδοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά της μοναδικής της ταυτότητας, ως η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου. Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λευκωσίας, για διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας. Όπως ανέφερε στη Διάσκεψη ο Δήμαρχος, ο Δήμος ανέθεσε την προετοιμασία της διεκδίκησης στην εταιρεία Nicosia For Art και τον γενικό συντονισμό της προσπάθειας στον τέως Υφυπουργό Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΠΚ συγχαίρει τη νέα Υφυπουργό Πολιτισμού

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου με ανακοίνωση του συγχαίρει τη νέα Υφυπουργό Πολιτισμού, Λίνα (Βασιλική) Κασσιανίδου, και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η επιλογή του Προέδρου θα επιβεβαιωθεί απόλυτα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κασσιανίδου διαδέχθηκε τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του λίγες μέρες νωρίτερα.

Συστράτευση στη Λάρνακα για διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης

Η Λάρνακα και η επαρχία συστρατεύονται και διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 γιατί το αξίζει και έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν στον πολιτιστικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό τομέα, ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των ενεργειών που έγιναν μέχρι σήμερα αλλά και αυτών που θα γίνουν μελλοντικά στην προσπάθεια διεκδίκησης της υποψηφιότητας της «Λάρνακα 2030».

Ο Φώτος Φωτιάδης σφράγισε τη θεατρική σκηνή του τόπου, λέει το Υφ. Πολιτισμού

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Φώτου Φωτιάδη, εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι ο εκλιπών ήταν ένας «καλλιτέχνης που σφράγισε με την πολυετή παρουσία του τη θεατρική σκηνή του τόπου μας και ειδικά τη θεατρική παραγωγή αρχαίου ελληνικού δράματος».

«Το Βουνί» η κυπριακή πρόταση για καλοκαίρι στη Βιβλιοθήκη του Συμβουλίου της ΕΕ

Το μυθιστόρημα «Το Βουνί» της Λουίζας Παπαλοΐζου είναι η πρόταση της Κύπρου στο πλαίσιο της φετινής πρωτοβουλίας «Αναγνώστες της Ευρώπης» (Readers of Europe) της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι το εν λόγω μυθιστόρημα έλαβε το κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τις εκδόσεις του 2020, ενώ έλαβε και εξ ημισείας το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στην Ελλάδα το 2021.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Υφ. Πολιτισμού: Η Ε. Νικοδήμου σφράγισε με το έργο της την εικαστική σκηνή της Κύπρου

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της ζωγράφου Ελένης Νικοδήμου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Πολιτισμού, μιας δημιουργού, όπως λέει, που σφράγισε με το έργο και τη δημόσια παρουσία της την εικαστική σκηνή της Κύπρου τα τελευταία σαράντα χρόνια. Η διακεκριμένη εικαστική δημιουργός απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών. Ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού και είχε παρουσιάσει δουλειά της σε πολλές ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι, την Αθήνα, τη Λευκωσία, τη Λισαβώνα, καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Η Κύπρος να γίνει προορισμός για πολιτιστικές δραστηριότητες, λέει η Κασσιανίδου στο ΚΥΠΕ

Το όραμά μου είναι να γίνει η Κύπρος προορισμός για πολιτιστικές δραστηριότητες, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου. Είπε ότι το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η κάρτα νέων, αλλά και η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στις κορυφαίες προκλήσεις του χαρτοφυλακίου της. Παράλληλα, η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επίδραση που μπορεί να έχει ο πολιτισμός στην οικονομία του τόπου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού.

Στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς “Βασίλης Μιχαηλίδης”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.) αποφάσισε, στην τελευταία του συνεδρία, να απονείμει το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2023) στον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, κορυφαίο ποιητή της Κύπρου και έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.Λ.Κ. «η προσφορά του Κυριάκου Χαραλαμπίδη απορρέει από την ποιητική μετάπλαση θεμάτων που σχετίζονται με την ταυτότητα, τη μνήμη, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, καθώς και του ελληνισμού, γενικότερα».

Απεβίωσε σε ηλικία 43 ετών ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κολιάς

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου η είδηση για τον θάνατο του 43χρονου μουσικοσυνθέτη, Γιώργου Κολιά, που έγινε γνωστή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου εκφράζει μεγάλη θλίψη για τον πρόωρο χαμό του μουσικοσυνθέτη, σημειώνοντας ότι «ο Γιώργος υπήρξε ένας πολύ αγαπητός συνεργάτης και φίλος μας και η απουσία του από τη ζωή αλλά και από το μουσικό και θεατρικό γίγνεσθαι θα είναι οδυνηρά αισθητή».

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της ηθοποιού Μαρίας Μίχα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο «της σπουδαίας ηθοποιού» Μαρίας Μίχα, η οποία υπηρέτησε πιστά το κυπριακό θέατρο για δεκαετίες, εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρεται, η Μαρία Μίχα γεννήθηκε το 1949 στην Έδεσσα. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προστίθεται ότι τη δεκαετία του 1970, η Μαρία Μίχα ξεκίνησε να συμμετέχει σε θεατρικές παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «και ξεχώρισε για το μοναδικό υποκριτικό της ταλέντο».

Απεβίωσε η Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα, μια από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της Κύπρου

Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών η ποιήτρια Έλενα Τουμαζή, η οποία ήταν γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο και με το ψευδώνυμο Έλενα Ρεμπελίνα, μια από τις σημαντικότερες ποιητικές φωνές της λεγόμενης «Γενιάς του 1974» ή αλλιώς «Γενιάς της Εισβολής», αλλά και γενικότερα της σύγχρονής μας ποίησης. Γεννηθείσα στην Αμμόχωστο το 1947, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου το 1965 και αμέσως μετά σπούδασε ψυχολογία στη Γενεύη με ειδίκευση στην ψυχολογία του παιδιού.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Απεβίωσε η λογοτέχνιδα Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου

Απεβίωσε η λογοτέχνης Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου, πολυβραβευμένη Κύπρια ποιήτρια και συγγραφέας. Η αποβιώσασα πήρε βραβεία και διακρίσεις από σειρά φορέων όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας, ο Σύνδεσμος Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 59 ενώ, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Jean Monnet (2002), στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Nosside World Poetry Prize (2013, 2014), στο Διεθνή Διαγωνισμό στην Ελληνική Γλώσσα ΕΠΟΚ Ελλάδος (Αριστεία και Α΄ Βραβεία στην Ποίηση, Διήγημα, Θέατρο και Ανθολογία, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014).

Η Λεμεσός βάζει μπρος για υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Οι Λεμεσιανοί καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την πόλη και τον πολιτισμό της για τα επόμενα δέκα χρόνια, με τον Οργανισμό «Λεμεσός 2030», να αναλαμβάνει να ηγηθεί της όλης προσπάθειας για εξασφάλιση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Λεμεσός, ως πόλη του Πολιτισμού, «έχει όλα τα εχέγγυα να κερδίσει τον επίζηλο αυτό τίτλο» και σημείωσε πως, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με επωνυμία «Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λεμεσός 2030», εκτιμώντας πως το θέμα εκφράζει ολόκληρη την επαρχία και όχι μόνο τον Δήμο.

Για τη διαχρονική προσφορά στον πολιτισμό βραβεύτηκε ο ποιητής Κ. Χαραλαμπίδης

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης καταξιώνεται ως εθνικός ποιητής, είπε ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παντελής Βουτουρής, μιλώντας σε τιμητική εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αφιερωμένη στον ποιητή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελιώτισσα», στη Λευκωσία.

Απονομή στον Χαμπή Τσαγγάρη του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στον Κύπριο χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Βραβεία Europa Nostra 2023), το οποίο συνοδεύθηκε από την τελετή αποκάλυψης της πινακίδας της Europa Nostra στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Υπεγράφη συμφωνία για δημιουργία κόμβου της Europa Nostra στη Λευκωσία

Συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και της Europa Nostra για τη δημιουργία κόμβου της Europa Nostra στη Λευκωσία, ο οποίος θα αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου και το Ίδρυμα Λεβέντη, υπεγράφη στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Η Κύπρος ξανά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης μετά από μακρά απουσία

Στα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης παρευρέθηκε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, στην οποία, μετά από μακρά απουσία, η Κύπρος συμμετέχει ξανά, μέσω του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση του εκδοτικού κόσμου, στην οποία οι εκπρόσωποι των κυπριακών εκδοτικών επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την κυπριακή βιβλιοπαραγωγή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο ΘΟΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης

Ο ΘΟΚ συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (European Theatre Convention – ΕΤC) με την εκλογή της Μαρίνας Μαλένη, Λειτουργού Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ, ως Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤC.

O Γιάννης Τουμαζής νέος Διευθυντής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Καθήκοντα Διευθυντή στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου αναλαμβάνει ο Δρ. Γιάννης Τουμαζής, πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2022

Πραγματοποιήθηκε η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία. Τα βραβεία απένειμε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.

Το Βραβείο Ποίησης έλαβε ο Παναγιώτης Νικολαΐδης για το έργο “Ριμαχό” (εκδόσεις Σμίλη), το Βραβείο Μυθιστορήματος η Κωνσταντία Σωτηρίου για το έργο “Brandy Sour” (εκδόσεις Πατάκη), το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας η Μαρία Α. Ιωάννου για το έργο “Οι ενδιάμεσοι” (εκδόσεις Νεφέλη) και το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη ο Παύλος Ανδρέου για το έργο “Παγωτό δακρυγόνο” (εκδόσεις Θράκα).

Το Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά έλαβε η Δέσποινα Ηρακλέους για το έργο “Πού πήγαν τα φαντάσματα;” (εκδόσεις Διάπλαση), το Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους ο Πέτρος Πανάου για το έργο “Επιχείρηση Λόγος: Το μυστήριο του κινητού” (εκδόσεις Τελεία) και το Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους η Χρύσω Χαραλάμπους για την εικονογράφηση του έργου “1000 τρόποι να στύψεις ένα λεμόνι” (συγγραφέας: Δανάη Δάσκα, εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Η Μαιευτική στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με συνδρομή της Κύπρου

Την εγγραφή της «Μαιευτικής: Γνώσεις, Δεξιότητες και Πρακτικές» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, που ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, η Δρ Κασσιανίδου ενημέρωσε πως η εγγραφή του στοιχείου “Μαιευτική: Γνώσεις, Δεξιότητες και Πρακτικές” στον Κατάλογο επιτεύχθηκε κατόπιν αίτησης που υπέβαλαν από κοινού οκτώ χώρες από τέσσερεις συνολικά ηπείρους, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Στον καθηγητή Κ. Αθανασίου το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023
Στον Καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής, Κυριάκο Α. Αθανασίου, απονεμήθηκε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023, στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίασης της Κυπριακής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Το Αριστείο απένειμε στον Καθηγητή Αθανασίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επιπλέον, απονεμήθηκαν τα Οίκοθεν Βραβεία της Ακαδημίας στον κεραμίστα Βαλεντίνο Χαραλάμπους και στον Καθηγητή Χρίστο Χατζηχριστοδούλου, καθώς και το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη στη χορεύτρια του Κρατικού Μπαλέτου της Όπερας της Βιέννης, Ιωάννα Αβραάμ.

Πηγή: KYΠΕ