Τέλος στο σχολικό ταμιευτήριο – Οι αντιδράσεις

α 3 Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικό Σύστημα

Τον τερματισμό του θεσμού των σχολικών ταμιευτήριων – τουλάχιστον όπως τoν γνωρίζουμε σήμερα – φέρνει η απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των 100 αντιπρόσωπων της ΠΟΕΔ, η οποία κατέληξε να υποχωρήσει από την τριμερή συμφωνία του 1993, μεταξύ του Συνεργατισμού της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής και της ίδιας.

Στη γνωστοποίηση της απόφασης, οι οργανωμένοι γονείς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, τόσο για την πρόθεση παύσης του θεσμού όσο και για την απροειδοποίητη, όπως την χαρακτήρισαν, απόφαση της ΠΟΕΔ. Ως αποτέλεσμα, πρόκειται να προγραμματιστεί συνάντηση, ώστε να συζητήσουν για το θέμα.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε στον «Φ» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Μορφάκης Σολομωνίδης, για την πρακτική που εφάρμοσε η ΠΟΕΔ, την οποία χαρακτηρίζει συγκεκριμένα ως «συνήθης πρακτική. Να αποφασίζει μόνη της και να αναιρεί διαχρονικές αποφάσεις». Σχετικά με την επιστολή των γονέων προς την ΠΟΕΔ, αναφέρεται: «Η απόφαση αυτή μας εξέπληξε και ταυτόχρονα μας δημιούργησε εύλογους προβληματισμούς διότι πάρθηκε χωρίς καμιά εκ των προτέρων ενημέρωση ή διαβούλευση, τόσο με τη Συνομοσπονδία μας όσο και με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα».

Επιπλέον, αναφέρει πως: «Στις 12/05/1993 μετά από διαβουλεύσεις του Εφόρου Συνεργατικών Εταιρειών, της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής και της ΠΟΕΔ, υπογράφηκε συμφωνία από όλα τα μέρη. Η Συμφωνία ισχύει μέχρι σήμερα και μας δεσμεύει όλους. Επίσης, η συμφωνία δεν ανανεώνεται κάθε χρόνο, όπως αναφέρεται στην επιστολή σας». Στο εν λόγω κείμενο, αναφέρεται, επιπρόσθετα η επιθυμία της συνάντησης.

Από την πλευρά της ΠΟΕΔ, ο πρόεδρος των οργανωμένων δασκάλων Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε στον «Φ», ότι τα τελευταία χρόνια ο θεσμός των σχολικών ταμιευτήριων παρουσίαζε πολλά και γνωστά προβλήματα, καθώς και πρακτικές δυσκολίες. Σημείωσε ακόμη, σχετικά με τη συμφωνία, ότι πριν από 1,5 χρόνο είχαν εκφράσει την επιθυμία να τεθεί σε νέα βάση ο θεσμός λόγω των νέων δεδομένων που είχαν προκύψει (όπως η συρρίκνωση της Συνεργατικής Τράπεζας). Πλέον, όπως εξήγησε ο κ. Φυλακτού, δεν υπάρχει αυτή η επιθυμία, όπως επίσης και η επιθυμία συμμετοχής στο θεσμό. «Οι δάσκαλοι λειτουργούσαν μια φορά την εβδομάδα ως τραπεζικοί υπάλληλοι, το οποίο έκαναν για το συνεργατικό ταμείο δασκάλων που πλέον δεν υπάρχει».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δέσποινα Ψύλλου