Το Προεδρικό έγινε το πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές

Το Προεδρικό Μέγαρο μετατράπηκε σε πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές

Screenshot 1 2 Προεδρικό, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, Χωματερές

Το Προεδρικό Μέγαρο μετατράπηκε σε πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές στην Κύπρο και την Τρίτη έγινε στο περιβόλι του Προεδρικού η απονομή της πιστοποίησης “Zero Waste to Landfill”.

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση στο περιβόλι του Προεδρικού με την ευκαιρία της επίδοσης του πιστοποιητικού Zero Waste to Landfill (Κτήριο μηδενικών απορριμάτων στη χωματερή) για το Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Αντωνίας Θεοδοσίου, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι ξεκίνησαν αυτή την δράση, ως μία κοινή πρωτοβουλία μαζί με την Πρώτη Κυρία αλλά η επίτευξή της δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συλλογική προσπάθεια, τόσο από το σύνολο του προσωπικού της Προεδρίας όσο και των συναρμόδιων τμημάτων αλλά και υπηρεσιών που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά που βάλαμε τα θεμέλια για να επιτύχουμε τον φιλόδοξο στόχο της μετατροπής του Προεδρικού Μεγάρου ως του πρώτου κυβερνητικού κτηρίου μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές στην Κύπρο, το επιτύχαμε, δήλωσε η Υπουργός.

“Έχοντας ως προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης την διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος, το να μετατρέπεται το Προεδρικό Μέγαρο, ο χώρος που διαβιεί και εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως το πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη συμβολισμού αλλά και επιβεβαίωσης του ότι προτεραιότητά μας είναι να αλλάξουμε συνήθειες για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον” είπε η κ. Παναγιώτου.

Επόμενος στόχος μας, επισήμανε η Υπουργός, είναι να επιτύχουμε την επαλήθευσης του «Zero Waste to Landfill» στα κτήρια Υπουργείων και Υφυπουργείων, και φυσικά δεν μπορεί το επόμενο κυβερνητικό κτήριο να μην είναι το ίδιο το κτήριο του ΥΓΑΑΠ.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας, ανέφερε, δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στις δράσεις που εφαρμόζουμε, αλλά και στις βιώσιμες πρακτικές που υιοθετούμε καθημερινά.

“Από την άρνηση της παραγωγής απορριμμάτων, τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε και την επαναχρησιμοποίηση, μέχρι την ανακύκλωση στον χώρο εργασίας, κάθε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στους εθνικούς στόχους του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028 που έχουμε θέσει” τόνισε.

Σήμερα, είπε η Υπουργός, με το zero waste αποδεικνύουμε πως εάν υπάρχει θέληση για να αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπία, τότε μπορούμε να οδηγηθούμε και σε μία Κύπρο απαλλαγμένη από παράνομους σκυβαλότοπους.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη είπε ότι πριν από ένα περίπου χρόνο, εδώ, στο ίδιο μέρος, δώσαμε μια υπόσχεση εξαγγέλλοντας έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να μετατρέψουμε το Προεδρικό Μέγαρο και τον περιβάλλοντα χώρο σε κτήριο με μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές.

“Ξεκινήσαμε αρχικά με μικρά βήματα. Καταργήθηκε η αγορά εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά που διατίθετο για χρόνια δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους στην προεδρία και εξοικονομήθηκαν έτσι πολλά χρήματα, τοποθετήθηκαν ψυγεία και δόθηκαν σε όλους επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια” είπε.

Πρόσθεσε ότι μπήκαν κάδοι όλων των ειδών ανακύκλωσης, δημιουργήθηκε περιβαλλοντική γωνιά και ο πιο μεγάλος κομποστοποιητής εκτός βιομηχανικού κτηρίου και έγιναν σημαντικές εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του περιβολιού, της τουλούμπας, εμπλουτισμός του με μελισσοτροφικά φυτά, για υποστήριξη τόσο του πληθυσμού των μελισσών, των άγριων επικονιαστών και γενικότερα της εντομοπανίδας στην περιοχή. Τοποθετήθηκαν επίσης τεχνητές ποτίστρες και φωλιές για ανθρωποπούλια, μικροπούλια και νυχτερίδες.

Αναβαθμίστηκε επίσης ο χώρος στην πρόσοψη αλλά και που περιβάλλει τα γραφεία της Προεδρίας, με εμπλουτισμό με κυπριακά είδη, άνθη, τριανταφυλλιές, γιασεμιά, γεράνια, κυπριακά βότανα, ώστε το προεδρικό να έχει τις μυρωδιές της Κύπρου μας, είπε η κ. Χριστοδουλίδη.

“Σήμερα είμαστε περήφανοι γιατί γίναμε το πρώτο ZERO WASTE κυβερνητικό κτήριο, ακολουθώντας τα εντυπωσιακά παραδείγματα άλλων χωρών και ο στόχος μας να αποτελέσει η Προεδρία πρότυπο μετάβασης στην κυκλική οικονομία και να ενθαρρύνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για το περιβάλλον έχει επιτευχθεί. Η Κύπρος και η Προεδρία Αλλάζει. Γίνεται πιο πράσινη, πιο φιλική” είπε.

Σήμερα, τόνισε, το Προεδρικό είναι κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων με σχέδια και δράσεις πράσινες και κοινωφελείς. “Πετύχαμε δηλαδή να μειώσουμε τα απορρίμματα μας πέραν του 90% και να κάνουμε πλήρη ανακύκλωση. Αν εμείς μπορούμε, τότε και όλοι οι άλλοι μπορούν” κατέληξε.

Εξάλλου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου είπε ότι πέρα από τον στόχο να καταστεί το Προεδρικό Μέγαρο πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε και η αναβάθμιση του περιβολιού του Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο σχεδιάστηκε με τρόπο που να διαδραματίζει σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο καθώς και εκπαιδευτικό μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων και ενεργειών.

Μία από τις δράσεις, είπε, που αποφασίστηκε να υλοποιηθούν αφορά την αποκατάσταση υφιστάμενων ή/και την κατασκευή νέων δόμων, και λιθόστρωτων στοιχείων στα μονοπάτια.

“Οι δόμες, οι ξηρολιθικοί αυτοί τοίχοι αντιστήριξης του εδάφους, κτίζονται με πέτρες χωρίς τη χρήση συνδετικού κονιάματος. Αυτή η αειφόρος τεχνική δόμησης έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα στην Κύπρο σε κατασκευές που απαντώνται σε αμυντικά τείχη, τοίχους μνημείων αλλά και σε λιθόστρωτα δάπεδα και δρόμους”, είπε η κ. Θεοδοσίου.

Ανέφερε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να καταρτιστεί εθνική στρατηγική για τη διάδοση της τεχνικής, εμπερικλείοντας και τη δημόσια εκπαίδευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ