Koυγιάλης: Δεν καταργείται ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης

κουγιάλης Υπ.Γεωργίας 1 Ειδήσεις
κουγιάλης Υπ.Γεωργίας 1 Ειδήσεις

Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο προκαλεί η απόφαση του Προεδρικού για κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, θεσμός ο οποίος θα μεταφερθεί προσωρινά στο Υπουργείο Γεωργίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, δήλωσε ότι ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης δεν καταργείται. Όπως εξήγησε, η σημερινή μορφή του ΟΓΑ, είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς και ως εκ τούτου έχει αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός του.

Όπως εξήγησε, το Υπουργείο Γεωργίας θα απευθυνθεί σε εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα καταρτίσουν ένα πλαίσιο λειτουργίας στη βάση των κοινοτικών κανονισμών. Αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα μεταφερθεί στο τραπέζι του διαλόγου και με την συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων θα αποφασιστεί η τελική του μορφή.

Διευκρίνισε επίσης, ότι οι αγροτικές οργανώσεις θα διατηρήσουν τον συμβουλευτικό τους ρόλο, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το νέο σύστημα, θα είναι καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τέλος εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ο θεσμός της ασφάλισης θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει σήμερα και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας.

Πάντως η Παναγροτική Ένωση Κύπρου, σε ανακοίνωση της εκφράζει την έκπληξή της για την απόφαση αυτή, κατηγορώντας μάλιστα τον Υπουργό Γεωργίας ότι έδρασε με παρασκηνιακό τρόπο.

«Η ΠΕΚ διαφωνεί με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και καταδικάζει την συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού Γεωργίας η οποία τορπιλίζει τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ του Αγροτικού Κινήματος και της κυβέρνησης. Διερωτόμαστε πραγματικά, ποιές άλλες αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση που αφορούν τον αγροτικό κόσμο εν αγνοία και ερήμην του αγροτικού κινήματος;», καταλήγει η ανακοίνωση.