Αλλάζει η τακτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού;

Τι γίνεται στον κόσμο

1 18 09 08 57 5 Covid-19, Αντιμετώπιση, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, πανδημία

Ολοένα και περισσότερο έδαφος αποκτά η άποψη ότι ο κορωνοϊος θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως ενδημική ασθένεια και όχι ως πανδημία. Η τάση αυτή εξαπλώνεται τόσο σε Ευρώπη όσο και Αμερική.

Όπως γράφουν οι ΝΥΤ οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια ηπιότερη έκφανση της πανδημίας αφού η Όμικρον παρά τη ραγδαία μεταδοτικότητά της δεν μεταφράζεται σε ρεκόρ νοσηλειών.

Τι γίνεται στον κόσμο

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντζεθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολίτες «θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό (σ.σ κορωνοιό), όπως κάνουμε με πολλούς άλλους ιούς». Είπε ακόμη ότι η χώρα πρέπει να προσαρμόσει την εθνική προσέγγιση για να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τον τρόπο χειρίζεται τα κρούσματα γρίπης. Ο Ολιβιέ Βεράν, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, δήλωσε πρόσφατα ότι το υψηλό επίπεδο μόλυνσης και το ισχυρό ποσοστό εμβολιασμού στη Γαλλία θα μπορούσαν «ίσως» να σημαίνουν ότι αυτό (η Όμικρον δηλαδή) θα ήταν το τελευταίο κύμα.

«Ορθώς η πανδημία του κορωνοϊού ήταν αρχικά μια φριχτή έκτακτη ανάγκη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε μια διαχειρίσιμη υγειονομική απειλή χωρίς μαζική αναστάτωση και υπερβολικό άγχος. Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταπολεμά τον ιό σαν έκτακτη ανάγκη στον πρώτο του χρόνο στον Λευκό Οίκο, αλλά πρέπει σύντομα να αλλάξει τακτική» ανέφερε κύριο άρθρο της «Washington Post» αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με Το Βήμα. Η WP συμβουλεύει μέσω του άρθρου τον Μπάιντεν να ακολουθήσει τις συστάσεις έξι ειδικών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την επάρκεια σε εμβόλια και τεστ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις χώρες που άρχισαν να φλερτάρουν με μια αλλαγή πολιτικής. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς να αντιμετωπιστεί ο ιός αυτός ως γρίπη, αφού είναι πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε. Τόνισε παράλληλα ότι η Όμικρον σαρώνει αρκετές χώρες ενώ υπενθύμισε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκόσμια, παραμένει ανεμβολίαστο και δεν αποκλείεται αυτό να επιφέρει κι άλλες, νέες παραλλαγές του ιού.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της προσέγγισης «μάθε να ζεις με τον ιό» επισημαίνουν ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων διαφέρει από τις πρώτες ημέρες του ιού. Υπογραμμίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης είναι εμβολιασμένο και αναφέρουν ότι παρά τα υψηλά νούμερα της Όμικρον δεν έχουμε υψηλό ποσοστό νοσηλειών.

«Δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη ανάγκη για πάντα», δήλωσε στο BBC Radio 4 αυτή την εβδομάδα ο Graham Medley, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine,. Πρόσθεσε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πιθανό να συμβεί σε φάσεις.

Επιφυλακτικός εντωμεταξύ,  για το εάν η μετάλλαξη Όμικρον όντως σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε τη Δευτέρα (17 Ιανουαρίου) ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι. Όπως ανέφερε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας. «Είναι ανοιχτό ζήτημα», είπε ο Φάουτσι σε τηλεδιάσκεψη του The Davos Agenda.

Από την άλλη, επιστροφή στην κανονικότητα έως την άνοιξη προβλέπει ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ πάντως ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, έδωσε μηνύματα αισιοδοξίας. Ειδικότερα δήλωσε ότι, «αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα.  Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ακόμα.

Ερωτηθείς αν έχουμε «ξεμπερδέψει με την πανδημία» κ. Παρασκευής προέβλεψε ότι θα είμαστε πλέον σε μια κατάσταση που ο κορωνοϊός δεν θα προκαλεί σοβαρό νόσημα, κάτι που όπως είπε συμβαίνει ήδη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου το ποσοστό της ανοσίας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό χωρίς να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να μας προκαλεί σοβαρό νόσημα, κατ’ αναλογία με τη γρίπη. Είμαστε κοντά σε αυτό τοι στάδιο αλλά μια κρίσιμη παράμετρος είναι το αν θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», είπε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, New York Times, cnbc και ΣΚΑΙ.