Ανέστειλε προσωρινά την παραίτησή του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι

cna t6f9451c233f845c99ed4b4885e01ba41 Σαάντ Αλ Χαρίρι

της Μαρίας Τσαγγάρη

Πανηγύριζαν οι υποστηρικτές του Χαρίρι στο Λίβανο αναμένοντας την άφιξή του. Βγήκαν στους δρόμους κορνάροντας και κρατώντας σημαίες και φωτογραφίες του.

Μαγιεντα Αλχατιμπ, Υποστηρίκτρια του Χαρίρι
Έρχεται, τον περιμένουμε και είμαστε περήφανοι γι` αυτόν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου έφτασε στη Βηρυτό κατά τα μεσάνυχτα και συμμετείχε στους εορτασμούς για την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο Χαρίρι παρακολούθησε την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων, με τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν στο πλευρό του.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την παραίτησή του για να προστατέψει τη χώρα και να διατηρήσει την ασφάλειά της.

Σααντ Χαρίρι, Πρωθυπουργός Λιβάνου
Υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο και μου ζήτησε να περιμένω για να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις σχετικά με τους λόγους της παραίτησης και το πολιτικό της υπόβαθρο.

Έπειτα από συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Αούν και τον πρόεδρο της βουλής Ναμπίχ Μπέρι, ο Χαρίρι τόνισε ότι τώρα θα αρχίσει ουσιαστικός διάλογος.

Σααντ Χαρίρι, Πρωθυπουργός Λιβάνου
Συμφώνησα, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει την αρχή για υπεύθυνο διάλογο που θα ανανεώσει την δέσεμευση απέναντη στην Συμφωνία του Ταϊφ και τη βάση της εθνικής συναίνεσης και θα αντιμετωπίσει τις διαφωνίες και τις συνέπειές τους στις σχέσεις του Λιβάνου με τους Άραβες αδελφούς.

Μόλις έφτασε στον Λίβανο, επισκέφτηκε τον τάφο του πατέρα του Ραφίκ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης το 2005.

Ο Χαρίρι ανακοίνωσε την παραίτησή του από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας στις 4 Νοεμβρίου, μια κίνηση που αιφνιδίασε πολλούς. Έκτοτε βρισκόταν στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Αούν δεν δέχτηκε την παραίτηση Χαρίρι, επέμενε να επιστρέψει στη χώρα και κατήγγειλε τη Σαουδική Αραβία ότι τον ανάγκασε να παραιτηθεί.

 

Πηγή