Αντίστροφη μέτρηση για χτύπημα στη Συρία

cna t220934eb0f90422e9e1f916df949d5d1 Συρία

Καταιγιστικές οι εξελίξεις γύρω από τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, με την περιοχή να μοιάζει με ετοιμοπόλεμο πεδίο βολής.

Ρωσία και ΗΠΑ ακονίζουν τα δόντια τους και κάνουν πόλεμο δηλώσεων, ενώ η Βρετανία ζεσταίνει μηχανές στρατιωτικού εξοπλισμού και δηλώνει παρούσα και έτοιμη, βάζοντας μπροστά και τις βρετανικές βάσεις Κύπρου.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συμφώνησαν να συνεργαστούν και πιστεύεται ότι προετοιμάζονται για μια στρατιωτική επέμβαση σε απάντηση στην υποτιθέμενη χημική επίθεση το Σαββατοκύριακο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε αντίποινα για την επίθεση στη Ντούμα επίκειται άμεσα.

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττι είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αξιολογούν τη χημική επίθεση, αλλά πρόσθεσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος «να προσφέρει στρατιωτικές επιλογές εάν το επιθυμεί ο Πρόεδρος».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν είχε καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό ναυτικό Donald Cook, βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στέλνει βρετανικά υποβρύχια προς τη Συρία η Μέι

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Telegraph.

Η Μέι δεν έχει λάβει τελική απόφαση κατά πόσον η Βρετανία θα συμμετέχει σε επιδρομές των ΗΠΑ και της Γαλλίας, αλλά είναι σε ετοιμότητα.

Γκουτέρες: Να μην τεθεί «εκτός ελέγχου» η κατάσταση στη Συρία

Έκκληση προς τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να μην επιτρέψουν να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου”

Εξέφρασε αγανάκτηση για τη χρήση χημικών όπλων και λύπη για τν ανικανότητα που επέδειξε μέχρι στιγμής το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα.

“Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού”

Την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να υιοθετήσει κάποια απόφαση για την έναρξη ή για την υποστήριξη έρευνας για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα, παρά την υποβολή τριών σχεδίων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

 

Πηγή