Απίστευτη παραδοχή από το CDC ότι «τα θαλάσσωσαν» στην πανδημία

«Επί 75 χρόνια, το CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονταν για την Covid-19 και στη μεγάλη μας στιγμή»

B8186A08 E744 47F0 A7CF 85D6E5D9D125

Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα τη ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού, καθώς απέτυχε να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διευθύντρια Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, δήλωσε στο προσωπικό του οργανισμού ότι οι αλλαγές στοχεύουν στο να εξαλειφθεί η στενόμυαλη, ακαδημαϊκή κουλτούρα του CDC και να αντικατασταθεί με μία που θα ανταποκρίνεται πιο γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αυτό σημαίνει ταχύτερη σύνδεση της έρευνας με τις οδηγίες για την εθνική υγεία, καλύτερη συνεργασία με άλλα τμήματα της κυβέρνησης και βελτίωση του τρόπου με τον οποίο το CDC επικοινωνεί με το κοινό.

″Επί 75 χρόνια, το CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονταν για την Covid-19 και στη μεγάλη μας στιγμή, η απόδοσή μας δεν ανταποκρίθηκε αξιόπιστα στις προσδοκίες”, είπε η Ροσέλ Βαλένσκι.

″Θέλω να γίνουμε όλοι καλύτεροι και αυτό ξεκινά με το CDC να πρωτοστατεί. Στόχος μου είναι μια νέα κουλτούρα στο CDC προσανατολισμένη στη δράση επί της δημόσιας υγείας, η οποία θα δίνει έμφαση στη λογοδοσία, τη συνεργασία, την επικοινωνία και την επικαιρότητα”, πρόσθεσε.

Τα λάθη του οργανισμού και η κριτική, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, είχαν ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μόλις εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο SARS-CoV-2 στις αρχές του 2020.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο οργανισμός κατηγορήθηκε για ανεπαρκές πρόγραμμα τεστ και εντοπισμού κρουσμάτων, απουσία συλλογής σημαντικών δεδομένων για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού αλλά και την απόδοση των εμβολίων.

Κατηγορίες δέχθηκε επίσης επειδή βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό υπό την επιρροή του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και για τις επαναλαμβανόμενες επικοινωνιακές αποτυχίες σε ένα πολιτικά διχασμένο και μερικές φορές σκεπτικιστικό κοινό.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εστάλη στο προσωπικό του CDC το πρωί της Τετάρτης, η Δρ. Βαλένσκι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλή δουλειά να κάνουν ώστε να βελτιώσουν την οχύρωση της δημόσιας υγείας της χώρας.

″Πριν από την πανδημία αυτή, οι υποδομές εντός του οργανισμού και σε ολόκληρη τη χώρα ήταν πολύ αδύναμες για να αντιμετωπίσουν αυτό που αντιμετωπίσαμε με την Covid-19″ είπε, σύμφωνα με ένα άτομο που είδε το βίντεο και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

″Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε υπεύθυνοι για μερικά αρκετά δραματικά, δημόσια λάθη – από τη διενέργεια των τεστ, τα δεδομένα και την επικοινωνία”.

Η Δρ. Βαλένσκι ενημέρωσε την ανώτερη ηγεσία του CDC για το σχέδιο αναδιάρθρωσης σήμερα το πρωί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο πρωτύτερα των ανακοινώσεων, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του CDC με γνώση του θέματος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή: huffingtonpost