Αποτελεσματικές κατά της Όμικρον οι τρεις δόσεις του εμβολίου της, λέει η AstraZeneca

Οι Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πλήρες σχήμα των τριών δόσεων του σκευάσματος είναι εν γένει εξίσου αποτελεσματικό έναντι της νέας παραλλαγής

14c4f060c15a2cc12f3fb310aaee9df7 23 ASTRAZENECA, εμβολιασμοΣ, ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

Τρεις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία επικαλούμενη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πλήρες σχήμα των τριών δόσεων του σκευάσματος είναι εν γένει εξίσου αποτελεσματικό έναντι της νέας παραλλαγής με τις δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναπτύχθηκε από ερευνητές της Οξφόρδης, αλλά η μελέτη για την αποτελεσματικότητα των τριών δόσεων έγινε από επιστήμονες που δε συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής.

Η εταιρεία είπε ότι το επίπεδο των αντισωμάτων κατά της Όμικρον από την ενισχυτική δόση είναι υψηλότερο από τα αντισώματα που έχουν άτομα με προηγούμενη λοίμωξη.

Η AstraZeneca είπε επίσης ότι παρά τα ενθαρρυντικά πορίσματα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παρασκευή νέου εμβολίου που θα στοχεύει συγκεκριμένα την Όμικρον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ενισχυτική δόση χορηγείται στα άτομα ηλικίας από 16 ετών και πάνω, καθώς και στους ευπαθείς ανήλικους 12-15 ετών. Τα εμβόλια που προσφέρονται ως τρίτη δόση, ωστόσο, είναι της Pfizer και της Moderna.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΓΚ)