Αρνείται ο Τζόνσον ότι είπε πως χιλιάδες θάνατοι θα ήταν καλύτεροι από νέο lockdown

Το δημοσίευμα της Mail έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, ακόμα και αίτημα για παραίτηση του Πρωθυπουργού από ορισμένους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

viber image 2021 01 04 22 33 36 1200x630 1 Mπόρις Τζόνσον, Βρετανία

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε τη φράση που του αποδόθηκε από κυβερνητικό σύμβουλο σε δημοσίευμα της Daily Mail πως χιλιάδες θάνατοι λόγω κορωνοϊού θα ήταν προτιμότεροι από ένα νέο lockdown.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κατά τις συζητήσεις πριν από το δεύτερο lockdown ο κ. Τζόνσον είπε σε κυβερνητικά στελέχη «όχι άλλα γαμ… lockdown – ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες!»

Η φράση αυτή φέρεται να ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, όταν προειδοποιήθηκε ότι χωρίς δεύτερο lockdown τα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και ότι πολίτες θα πέθαιναν σε διαδρόμους και σε πάρκινγκ νοσοκομείων, καθώς και ότι θα χρειαζόταν η παρέμβαση του στρατού.

Ερωτηθείς το απόγευμα στο Ρέξαμ το οποίο επισκεπτόταν αν εκστόμισε τη φράση, ο κ. Τζόνσον απάντησε: «Όχι. Το σημαντικό πράγμα που νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να προχωρήσουμε και να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown αποδίδουν και το έχουν κάνει».

Νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είχε χαρακτηρίσει την κατηγορία κατά του Μπόρις Τζόνσον «κωμικό κεφάλαιο σε κουτσομπολιά».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πίσω από το δημοσίευμα βρίσκεται ο πρώην πανίσχυρος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς, που αποπέμφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ντάουνινγκ Στριτ και Ντόμινικ Κάμινγκς επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε έναν «πόλεμο» διαρροών και δηλώσεων με αφορμή τη διαρροή μηνυμάτων μεταξύ του Πρωθυπουργού Τζόνσον και διαφόρων παραγόντων για μια σειρά θεμάτων.

Το δημοσίευμα της Mail έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, ακόμα και αίτημα για παραίτηση του Πρωθυπουργού από ορισμένους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.