Μπιλ Γκέιτς: «Προτιμώ να πληρώσω για εμβόλια παρά να ταξιδέψω στον Άρη»

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είπε ότι θα προτιμούσε να πληρώσει για τα εμβόλια παρά να ταξιδέψει στον Άρη

8D26CC17 50DA 4380 BC1B DC1CF2D380BE

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είπε ότι θα προτιμούσε να πληρώσει για τα εμβόλια παρά να ταξιδέψει στον Άρη, κάτι που πιστεύει ότι είναι δεν είναι καλή χρήση των χρημάτων.

«Είναι πραγματικά πολύ ακριβό να πας στον Άρη. Μπορείς να αγοράσεις εμβόλια ιλαράς και να σώσεις ζωές για 1.000 $ (814 £) ανά ζωή που σώζεται», είπε στο BBC.

Ο συνάδελφος επιχειρηματίας Έλον Μασκ είπε ότι θέλει να αποικίσει τον Άρη, ενώ ο Τζεφ Μπέζος έχει επίσης ενταχθεί στον «διαστημικό αγώνα».

Η SpaceX, η εταιρεία πυραύλων που συνίδρυσε ο κ. Μασκ το 2002, έχει καταστήσει απώτερο στόχο να στείλει πτήσεις με πλήρωμα στον Άρη και τελικά να αποικίσει τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο κ. Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon, ηγείται της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin και έκανε ένα σύντομο ταξίδι στο διάστημα το 2021, ενώ ο Βρετανός μεγιστάνας Sir Richard Branson έφτασε επίσης στην άκρη του διαστήματος με το αεροπλάνο πυραύλων Virgin Galactic.

Ο κ. Γκέιτς, ο συνιδρυτής της Microsoft, πιστεύει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει «αρκετά δραματικά» την ανθρωπότητα.

«Θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε ιατρικά και επιστημονικά ερωτήματα. Δεν είναι μόνο τα ρομπότ, αλλά βοηθάει και στην ανάγνωση και τη γραφή», είπε προσθέτοντας «Στην πραγματικότητα, υπήρξε μεγαλύτερη πρόοδος εκεί παρά στη ρομποτική πλευρά. Και τα δύο θα μας δώσουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα».

Ο κ. Γκέιτς μίλησε επίσης για την έκπληξή του που έγινε το πρόσωπο των θεωριών συνωμοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

«Δεν το περίμενα αυτό», είπε, αναφερόμενος σε θεωρίες που  τον ήθελαν μα επωφελείται από τον ιό ή τον ξεκίνησε ο ίδιος.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν δεκάδες εκατομμύρια μηνύματα που λένε ότι σκόπιμα την προκάλεσα ή παρακολουθώ ανθρώπους. Είναι αλήθεια ότι ασχολούμαι με τα εμβόλια, αλλά ασχολούμαι με τα εμβόλια για να σώσω ζωές».

«Αυτά τα μηνύματα κατά κάποιο τρόπο το ανέστρεψαν. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι ψάχνουν τον “μπαμπούλα” πίσω από την κουρτίνα, την υπερβολικά απλοϊκήεξήγηση. Η μοχθηρία είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοηθεί από τη βιολογία.”

«Με τα πρότυπα της γιαγιάς μου, είμαι τρελός»

Ο κ. Γκέιτς, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, που συχνά στοχεύουν στην παγκόσμια υγεία, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Τώρα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της εξάλειψης του υποσιτισμού και ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία.

Σχετικά με το αν είναι λιτός στην προσωπική του ζωή, ο κ. Γκέιτς είπε: «Δεν έχω μια γιγαντιαία ντουλάπα. Δεν φοράω κοσμήματα. Όταν ξετυλίγω ένα δώρο, δεν παίρνω το τύλιγμα να το διπλώσω να  και να το  χρησιμοποιήσω ξανά. Η γιαγιά μου δεν πέταξε ποτέ στη ζωή της μια χάρτινη σακούλα ή κάποιο κορδόνι σε μια συσκευασία. Άρα, σύμφωνα με τα πρότυπα της, είμαι τρελός.”

Ο κ. Γκέιτς χώρισε τη σύζυγό του, Μελίντα, τον Μάιο του 2021. Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να ξαναβρεί την αγάπη, είπε: «Σίγουρα, δεν είμαι ρομπότ».