Μπουρλά: Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα 10 χρόνια

Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει τα επόμενα 10 χρόνια, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

bb4ce9138c7bbc500539c5a2098fc01d Pfizer, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Μπουρλά, πανδημία, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει τα επόμενα 10 χρόνια, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Κρις Σιμπουτάνι, ο Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μια “πρόκληση”, καθώς όπως ισχυρίστηκε, εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης, πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό.

“Ο ιός δεν θα φύγει. Και μπορώ να μιλήσω για μια δεκαετία. Είναι ενδημικό παντού έχει την ικανότητα να δημιουργεί διακύμανση, έτσι θα ζούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για τα επόμενα χρόνια, νομίζω. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά νομίζω αυτή την άποψη έχει η πλειοψηφία των επιστημόνων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμβόλια και φυσική ανοσία

Σε ό,τι αφορά το “όπλο” του εμβολιασμού, αλλά και τη φυσική ανοσία που προκαλεί η νόσηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δήλωσε και για τα δύο ότι “δεν διαρκούν πολύ”.

“Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό”.

Μάλιστα, δήλωσε για τις εμφανίσεις νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, ότι μάς φέρνουν όλο και πιο κοντά στην τέταρτη δόση του εμβολίου.

“Δεν ξέρω πώς θα καταλήξει αυτό. Και παρόλα αυτά, πιστεύω ότι το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν ο ετήσιος εμβολιασμός, αλλά νομίζω ότι αυτό θα είναι για τα επόμενα χρόνια”.

Πηγή: news247.gr