Δεκάδες οι νεκροί από την υπερχείλιση φράγματος στην Κένυα

kenya ΚΕΝΥΑ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Δεκάδες είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην Κένυα από την υπερχείλιση ενός φράγματος εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της κομητείας Νακούρου.

Τα τείχη του φράγματος Πατέλ, που βρίσκεται σε ένα μεγάλο εμπορικό αγρόκτημα στην κορυφή ενός λόφου στην κομητεία Νακούρου, 190 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι, υποχώρησαν αργά χθες το βράδυ την ώρα του δείπνου των κατοίκων της περιοχής. Τα πτώματα δύο γυναικών βρέθηκαν πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, επλήγησαν 450 σπίτια και συνολικά 2.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την φυσική καταστροφή. Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι έχει διασώσει μέχρι στιγμής 39 ανθρώπους.

Τα νερά παρέσυραν στύλους ηλεκτροδότησης, σπίτια και άλλα κτίρια, περιλαμβανομένου ενός δημοτικού σχολείου, όπως μετέδωσε ένας φωτογράφος του Reuters που βρίσκεται επί τόπου.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ σύμφωνα με τις αρχές το ύψος των υλικών ζημιών δεν είναι ακόμη σαφές. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης καθώς εκφράζονται φόβοι για δεκάδες εγκλωβισμένους μέσα στα λασπόνερα που έφθασαν σε απόσταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων.

Με το τελευταίο αυτό δυστύχημα, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα εξαιτίας των πλημμυρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο, ανήλθε σε 160, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοφωνικός σταθμός Capital FM.

Η Ανατολική Αφρική, η οποία πέρυσι επλήγη από σοβαρή ξηρασία, αντιμετωπίζει τους τελευταίους δύο μήνες σφοδρές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων

Έπειτα από τη μεγάλη ξηρασία τον περασμένο χρόνο, η Ανατολική Αφρική δοκιμάζεται από σφοδρές βροχοπτώσεις τους δύο τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει επηρεάσει τις ζωές σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Κένυα, τη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα καθώς γέφυρες έχουν καταρρεύσει και δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια λάσπης.

Το κόστος από τις καταστροφές ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε ότι 580.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις βροχές και τις πλημμύρες στη γειτονική Σομαλία, ενώ και στη σομαλική περιοχή της ανατολικής Αιθιοπίας έχουν πληγεί 160.000.

 

Πηγή