«Δεν είναι ουσιαστική η στάση Τουρκίας εναντίον Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

«Δεν είναι ουσιαστική η στάση Τουρκίας εναντίον Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

efelwbfewewnkfelwnfekwnfewk 6

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός, σχολιάζοντας την αντίθεση της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα εποχή στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, υπό την έννοια ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η μη ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας αντανακλούσε ένα modus vivendi του ΝΑΤΟ με την Ρωσία και παλαιότερα κυρίως με την Σοβιετική Ένωση.  Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες στην εξωτερική της πολιτική είναι προσανατολισμένες προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ.  Αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει διλήμματα ασφαλείας έχει προκαλέσει ανησυχία και στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη, η οποία ουσιαστικά απαντάτε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Από την οπτική αυτών των δύο χωρών θεωρώ ότι είναι μία ορθολογική απόφαση, υπό την έννοια ότι είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα αλλά και εξαιτίας του ότι το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία που έχει ψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας στην προστασία των κρατών μελών του» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι, στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης φαίνεται να υπάρχει μία μακροχρόνια ιστορικότητα, οι ενέργειες που γίνονται σήμερα επηρεάζουν τις πολιτικές του αύριο, για παράδειγμα σε μεγάλο βαθμό η απόφαση για την εισβολή στην Ουκρανία επηρεάστηκε από κινήσεις και πολιτικές που υιοθετήθηκαν από το 2008.  Το γεγονός ότι η Ρωσία είναι απασχολημένοι στο μέτωπο με την Ουκρανία έδωσε μία ευχέρεια κινήσεων από το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη.

Όσο αφορά την Τουρκία, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η στάση της ήταν μεταβαλλόμενη αλλά μέσα σε ένα πεδίο στα πλαίσια του οποίου θέλει να στείλει κάποια μηνύματα υποστήριξης προς τη Ρωσία, προκειμένου να δείξει στην Ρωσία ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχει ακόμα ο μοχλός πίεσης που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσες ότι απέκτησες μέσω της ανάπτυξης τω δικών μας φιλικών σχέσεων.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας από το 2015 και μετά εξελίχθηκαν σε μία κατάστασης μοχλών πίεσης της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας την επιθυμία της Τουρκίας να πατά σε δύο βάρκες. Δεν πιστεύω ότι θα είναι ουσιαστική η στάση της Τουρκίας εναντίον της ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» τόνισε.

Δείτε το βίντεο