Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Χειροπέδες σε 2.100 διαδηλωτές

Ιστορικά γεγονότα εξελίσσονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Screenshot 21 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ΗΠΑ, Φοιτητές

Ιστορικά γεγονότα εξελίσσονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα με πολλές περιπτώσεις διαδηλώσεων να εξελίσσονται σε βίαιες, είτε με παρέμβαση της αστυνομίας, είτε και λόγω αντιδιαδηλώσεων.

Στο Κολούμπια, όπου έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου, επειδή κάλεσε την αστυνομία, ξεσπά νέο σκάνδαλο με την αποκάλυψη ότι είχε προσληφθεί καθηγητής, ο οποίος υποστήριζε τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, την Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ακραίες ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Μανχάταν ερευνά περιστατικό πυροβολισμού που έγινε χθες στο Κολούμπια. Ο αστυνομικός πυροβόλησε μέσα στο Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το περιστατικό εξετάζεται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg. Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον Doug Cohen, εκπρόσωπο του γραφείου του Bragg, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρχαν φοιτητές κοντά στην περιοχή του πυροβολισμού. Ήδη, πάντως, το Κολούμπια συνταρράσσεται από την αποκάλυψη ότι στη θέση των Μοντέρνων Αραβικών Σπουδών, είχε προλάβει τον καθηγητή Μοχάμεντ Αμπντού, ο οποίος είχε επαινέσει (!) δημοσίως τη σφαγή που είχαν πραγματοποιήσει τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, το παράρτημα της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια (AAUP) ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης κατά της προέδρου του Κολούμπια, Μινούτσε Σαφίκ για την απόφασή της να καλέσει την αστυνομία αλλά και γενικότερα για τον χειρισμό των διαδηλώσεων στο πανεπιστήμιο, το οποίο έχει «παράδοση» στον ακτιβισμό από τους φοιτητές του.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, την ίδια ώρα, εξέδωσε ανακοίνωση που δικαιώνει τους ισχυρισμούς του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ότι «εξωτερικοί ταραχοποιοί» ήταν υπεύθυνοι για την κλιμάκωση των διαδηλώσεων που οδήγησαν σε άγρια καταστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Νέας Υόρκης, το ένα τρίτο των συλληφθέντων στο Κολούμπια δεν ήταν φοιτητές.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το NYPD, ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων στο Κολούμπια, “περίπου το 29% των ατόμων δεν είχαν σχέση” με τη σχολή, ενώ το 60% των ατόμων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στο CCNY δεν είχαν σχέση με τη σχολή.

Την ίδια ώρα, στο Τέξας, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν ότι άτομα μεταξύ των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών στην πανεπιστημιούπολη είχαν «όπλα, κουβάδες με μεγάλες πέτρες, τούβλα, ξύλινες σανίδες ενισχυμένες με σίδερα, σφυριά και αλυσίδες». Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων διαδηλωτών για πλημμελήματα δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε παρέμβασή του για το φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια (με τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές να ζητούν αποεπένδυση των πανεπιστημίων από το Ισραήλ) καταδίκασε τις βίαιες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των βανδαλισμών, των καταπατήσεων και της ακύρωσης μαθημάτων, κατά τη διάρκεια δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο. «Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους και καταπνίγουμε τη διαφωνία … αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους», είπε. Ξεκαθάρισε επιπλέον –απευθυνόμενος στις σχετικές παραινέσεις Ρεπουμπλικανών βουλευτών- ότι δεν πιστεύει πως η Εθνοφρουρά θα έπρεπε να παρέμβει στις διαδηλώσεις, καθώς και ότι οι ταραχές στην πανεπιστημιούπολη δεν τον έκαναν να αναθεωρήσει οποιαδήποτε πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, ενώ οι καταυλισμοί διαμαρτυρίας για την αλληλεγγύη στη Γάζα, στα πανεπιστήμια Rutgers, Northwestern και Brown διαλύονται ειρηνικά από τους φοιτητές, κατόπιν συμφωνιών με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, το κύμα των διαμαρτυριών στα υπόλοιπα δεν δείχνει να λέει να κοπάσει.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο των ακαδημαϊκών εργαζομένων θα πραγματοποιήσει ψηφοφορία για την έγκριση απεργίας ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο τα πανεπιστήμια έχουν πατάξει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στη Γάζα. Το συνδικάτο εκπροσωπεί περισσότερους από 48.000 εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε όλο το σύστημα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Πηγή: protothema.gr