Δεσμευμένες στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν οι υπόλοιπες χώρες

ntonalnt tramp iran symphonia pyrenika Γαλλία, Γερμανία, ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιράν, Κίνα, Ρωσία, ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Αφοσιωμένες στη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά παραμένουν οι δυτικές δυνάμεις, μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών το βράδυ της Τρίτης ότι αποχωρούν από τη συμφωνία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία λένε ότι “θα συνεργαστούν με όλα τα εναπομείναντα μέρη” και παροτρύνουν τις ΗΠΑ να μην εμποδίσουν την εφαρμογή της.

Στήριξη εξέφρασαν και η Ρωσία, η οποία  είναι “βαθιά απογοητευμένη”, και η Κίνα, χώρες οι οποίες το 2015 σύναψαν τη συμφωνία με το Ιράν. Το Ιράν λέει ότι προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία.

 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, εκφράζουν την προσήλωσή τους.

“Οι κυβερνήσεις μας παραμένουν προσηλωμένες στη διασφάλιση της συμφωνίας και θα συνεργαστούν με όλα τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της”

Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, χαιρέτισαν την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου. Το Ισραήλ κινητοποιεί κάποιες από τις εφεδρικές του δυνάμεις, ανακοίνωσε ο στρατός, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ για αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. 

Η Συρία αντιθέτως “καταδικάζει σθεναρά” την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας την “απόλυτη αλληλεγγύη” της με την Τεχεράνη.

Ο δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα “σοβαρό λάθος” αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως όχι μόνο η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν “δουλεύει”, αλλά και πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να παραμείνει σε ισχύ.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επικυρώσει τη συμφωνία ομόφωνα, καμιά χώρα από μόνη της δεν έχει το δικαίωμα να την κηρύξει νεκρή”, έκρινε από την πλευρά του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, δήλωσε:

“Έχω δώσει εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να διαπραγματευτεί τις επόμενες εβδομάδες με τις ευρωπαϊκές χώρες, την Κίνα και τη Ρωσία. Εάν επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας σε συνεργασία με άλλα μέλη της συμφωνίας, θα παραμείνει σε ισχύ”.

Με βάση τη συμφωνία με το Ιράν, το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), μειώθηκαν οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν σε αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η οικονομική πλευρά

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αναμένει μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου στις αγορές μόλις οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθούν εκ νέου, πλήξουν το ιρανικό αργό, καθώς ορισμένες χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή για να αντισταθμιστούν οι απώλειες στην προσφορά.

Διεμήνυσε επίσης ότι θα ανακληθούν οι άδειες που είχαν δοθεί στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing και Airbus να πουλήσουν επιβατικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά στο Ιράν, συνεπεία της εκ νέου επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη. Η ανάκλησή τους θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια περίοδο 90 ημερών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο, τόνισε ότι το Τόκιο θα παρακολουθεί στενά το προσεχές διάστημα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές με τις υπόλοιπες χώρες.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν κατά τις συναλλαγές μέχρι στιγμής στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον των Ιαπώνων επενδυτών στρέφεται τώρα στα αποτελέσματα χρήσης της Toyota Motor, που θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της χρηματαγοράς.

Ο δείκτης Nikkei πέφτει κατά 0,5%, στις 22.399,00 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρεί κατά 0,5%, στις 1.770,77 μονάδες.

 

Πηγή