Δολοφονία Κένεντι: Υποχώρησε ο Τραμπ στις πιέσεις CIA και FBI (ΒΙΝΤΕΟ)

dolofonia kenenti upoxwrise o tramp stis pieseis cia kai fbi

Οπισθοχώρηση Τραμπ. Αν και ενέκρινε τη δημοσιοποίηση χιλιάδων φακέλων για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, ανέβαλε για 180 ημέρες την αποκάλυψη “ευαίσθητων” εγγράφων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την “πίεση” που του ασκήθηκε από τη CIA και το FBI. 

Δημοσιοποιήθηκαν περίπου 3.100 ακόμη απόρρητοι φάκελοι, που περιέχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αποφάσισε να ικανοποιήσει τα πιεστικά αιτήματα της CIA, του FBI καθώς όμως και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ. Έτσι ανέβαλε προς το παρόν τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση ορισμένων εγγράφων που συνδέονται με τον θάνατο του Κένεντι.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών υπάρχουν φάκελοι που συνδέονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Πάντως, ο αμερκανός πρόεδρος έδωσε στις υπηρεσίες αυτές έξι μήνες προθεσμία για να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει τα έγγραφα αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους φακέλους» αυτούς, εξήγησε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι αφορούν πληροφοριοδότες και τους ιδιαίτερους ρόλους τους στο πλαίσιο των ερευνών.

«Ο πρόεδρος θέλει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια» στο ζήτημα, «θέλει να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το άλυτο μυστήριο της δολοφονίας του Τζον Κένεντι

Λίγο έως πολύ η ιστορία είναι γνωστή. Ο Τζον Φ. Κένεντι έπεσε νεκρός από πυρά σκοπευτή στο Ντάλας του Τέξας. Ως δολοφόνος του αναγνωρίστηκε και κατονομάστηκε ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε και δ ημπροστά στις κάμερες.

Η επιτροπή έρευνας που συστάθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του χαρισματικού 46χρονου αμερικανού προέδρου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Όσβαλντ και πως ενήργησε μόνος του.

Η ατμόσφαιρα της εποχής, σε συνδυασμό με τα περιστατικά που ακολούθησαν, όπως ο φόνος του Όσβαλντ, οδήγησαν σε μεγάλη δυσπιστία και σεναριολογία. Αρκετές θεωρίες συνωμοσίας γεννήθηκαν και εμπλέκουν τη Μαφία, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την Σοβιετική Ένωση αλλά και τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Πάντως οι ειδικοί κρατούν μικρό καλάθι για τους φακέλους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

 

 

Πηγή: TheToc