Δραματικές περιγραφές από το νοσοκομείο Aλ Σίφα – Χωρίς φαγητό και νερό

Ανατινάχθηκε αποθήκη με ιατρικό υλικό

2023 11 15T091609Z 686074625 RC2LD4AT13WV RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS 1 ΓΑΖΑ, Νοσοκομείο, Πόλεμος
Tents and shelters used by displaced Palestinians stand at the yard of Al Shifa hospital during the Israeli ground operation around the hospital, in Gaza City November 12, 2023. Ahmed El Mokhallalati/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Δραματικές είναι οι ώρες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κάνει έφοδο, ανακρίνουν γιατρούς και ασθενείς και διατάζουν τους νεαρούς άνδρες να παραδοθούν.
Οι IDF υποστηρίζουν ότι σφυροκοπούν τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου επειδή η Χαμάς έχει διοικητήριο από κάτω και χρησιμοποιεί υπόγειες σήραγγές για να κρατάει εκεί τους ομήρους, έναν ισχυρισμό τον οποίο διαψεύδει ωστόσο ο γιατρός Ahmed Mokhallalati.

Για έκτη μέρα χωρίς φαγητό και πόσιμο νερό

«Από χθες το βράδυ, υπάρχουν πραγματικά συνεχείς, επιθετικοί πυροβολισμοί, βομβαρδισμοί και επιθέσεις. Είναι μια εντελώς τρομακτική στιγμή, είναι μια φρικτή στιγμή για τις οικογένειες, τους πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο με τα παιδιά τους. Είναι τρομερή για το προσωπικό που φροντίζει τους ασθενείς και για τους ίδιους τους ασθενείς», δηλώνει ο γιατρός μιλώντας στο Al Jazeera.

Και προσθέτει: «Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα νοσοκομείο όπου δεν υπάρχει νερό, η βασική υγιεινή των ανθρώπων που πηγαίνουν στην τουαλέτα είναι μια πρόκληση. Φαγητό και πόσιμο νερό δεν έχουν φτάσει στο νοσοκομείο για έκτη μέρα τώρα».

xartis nosokomeiou 1 ΓΑΖΑ, Νοσοκομείο, Πόλεμος

«Δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε από το παράθυρο τι συμβαίνει έξω, δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα να φάμε ή να πιούμε»

Ο ίδιος παράλληλα, αναρωτιέται πού είναι η διεθνής κοινότητα. «Αυτό που αισθανόμαστε πραγματικά ως σοκαριστικό και κακό είναι ότι όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας αυτού του εγκλήματος. Όλος ο κόσμος βλέπει όλα όσα συμβαίνουν, αλλά κανείς δεν τους έχει σταματήσει και κανείς δεν έχει πει δυνατά ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Πού είναι η διεθνής κοινότητα;».

Όπως περιγράφει ο Ahmed Mokhallalati, δεν μπορούν να πλησιάζουν τα παράθυρα για λόγους ασφαλείας, ενώ οι γιατροί δεν μπορούν καν να φροντίσουν τους ασθενείς τους ή να μετακινηθούν από το ένα κτίριο στο άλλο. «Είμαστε όλοι μέσα στο κτίριο τώρα. Δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε από το παράθυρο τι συμβαίνει έξω, δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα να φάμε ή να πιούμε, δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα στους ασθενείς μας και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε καθόλου μεταξύ των κτιρίων», αναφέρει.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι παγκόσμιες εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία και η τύχη του νοσοκομείου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας εξαιτίας των επιδεινούμενων συνθηκών στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας, υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα μέσα στο νοσοκομείο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ιατρικές ομάδες, ασθενείς -συμπεριλαμβανομένων 600 τραυματιών και 36 νεογνών- και εκτοπισμένοι που φιλοξενούνται εκεί.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει ζητήσει από τους αμάχους να παραδοθούν με το αιτιολογικό ότι η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ψέμα», λέει ο γιατρός Ahmed Mokhallalati.

Με κόκκινο χρώμα τα κτίρια του νοσοκομείου που έχει επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός

«Ανακρίνονται βάναυσα και ταπεινώνονται»

Ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο Αλ Σίφα, λέει στο Al Jazeera ότι οι άνθρωποι μέσα στο συγκρότημα είναι «φοβισμένοι, ανακρίνονται βάναυσα και ταπεινώνονται».

«Από χθες το βράδυ, είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το καταριανό μέσο.

«Πριν εισβάλουν στον καταυλισμό, στόχευσαν όλους τους ορόφους, τις γεννήτριες, τη μονάδα επικοινωνιών και τώρα δεν μπορούμε να έχουμε καμία επαφή με τον έξω κόσμο», συμπληρώνει.

Ο ίδιος περιέγραψε το απόλυτο χάος κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα συνεχή ισραηλινά πυρά να συνεχίζονται μέχρι το πρωί, όταν και όσοι βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο ανακάλυψαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισβάλει στις εγκαταστάσεις.

Τώρα, αναφέρει, οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα ανακρίνονται σκληρά. «Έχουν πει σε όλους να ανέβουν έναν όροφο, στη συνέχεια να πάνε σε έναν χαμηλότερο όροφο για έρευνα και στη συνέχεια υποβάλλονται σε ανάκριση που συνοδεύεται με ταπεινωτικές κινήσεις. Αυτόπτες μάρτυρες στο συγκρότημα έχουν πει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίσταση και ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται μόνο γιατροί, ασθενείς και εκτοπισμένοι».

Tο εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα μετά την ισραηλινή επιδρομή

Ανατινάχθηκε αποθήκη με ιατρικό υλικό

Σύμφωνα με το Quds News Network που επικαλείται πηγή του Al Jazeera, υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν αποθήκη με ιατρικό υλικό, ενώ συνεχίζουν να ζητούν από όσους έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου να συγκεντρωθούν στην αυλή.

«Όλοι οι άνδρες 16 ετών και άνω, σηκώστε ψηλά τα χέρια και βγείτε από τα κτίρια προς την εσωτερική αυλή για να παραδοθείτε», φωνάζουν στα αραβικά από τα μεγάφωνα. Περίπου χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται πλέον στην αυλή του Αλ Σίφα.

Την ίδια ώρα, από τους διαδρόμους των διαφόρων τμημάτων ακούγονται πυροβολισμοί, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες ψάχνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο για μαχητές της Χαμάς. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το πόστο τους γιατί αυτό θα σήμανε θανατική καταδίκη για τους ασθενείς τους.

Πηγή: in.gr