Δύο χρόνια από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

F0D11D7A B56F 416B B5C6 58AA17FC200D

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο βυζαντινολόγος Χαράλαμπος Χοτζάκογλου ο οποίος μίλησε για την Αγία Σοφία λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους βυζαντινολόγους διεθνώς.

«Στο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμού Ιεράς Μονής Κύκκου είχαμε κάνει ένα μεγάλο ερευνητικό έργο όπου καταγράψαμε το τι συμβαίνει στα κατεχόμενα.Συνεχίζει αυτή η καταγραφή ως παρατηρητήριο και έχουμε αυτές τις περιπτώσεις όπου μετατρέπονται εκκλησίες σε στάβλους, σε τζαμιά σε σπίτια σε εστιατόρια και σε γυμναστήρια. Το βλέπουν ως ένα απλό κτήριο.

Στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας θέλω να σταθώ σε δύο σημεία. Το ένα είναι ότι ως τώρα ακόμη και αν είχαμε Τούρκους που ήταν υπεύθυνοι στην γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων μπορεί να μην ήταν τόσο ένθερμοι να προστατεύσουν ένα χριστιανικό μνημείο. Υπήρχε μια εποπτεία όταν ο χώρος ως μουσείο είχε τους αρχαιοφύλακες, ήταν ελεγχόμενη η ροή των επισκεπτών.

Σήμερα γνωρίζουμε από τους ίδιους τους τούρκους ότι 6,5 εκατομμύρια άτομα μπήκαν σε αυτόν το χώρο. Η Αγία Σοφία δεν έχει φτιαχτεί για ένα τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων» ανέφερε ο κος Χοτζάκογλου.

Συνέχισε λέγοντας, «Έχουμε δει φωτογραφίες που πηγαίνουν πιστοί του Ισλάμ να ξύνουν τους τοίχους για να παίρνουνε σουβενίρ στους δικούς τους ότι προσκύνησαν στην Αγία Σοφία. Έχουμε περιπτώσεις όπου έσπασαν θήρες ή αφαιρέθηκαν κομμάτια ακριβώς από την επιθυμία των ανθρώπων να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό μνημείο. Έχουμε καταγγελίες και Τούρκων αρχαιολόγων όπου Οθωμανικά τμήματα που υπάρχουν μέσα στο ναό την έσπασαν και βάζουν μέσα τα παπούτσια τους για να μπορούν να πηγαίνουν μετά ξυπόλυτοι».

Κλείνοντας είπε «Σίγουρα ο καθένας μπορεί να ασκεί πίεση από τη δική του πλευρά για εμένα παραμένει ένα θαύμα και ότι επιθυμία και να έχει ο Ερντογάν από τότε που αυτό το μνημείο καθιερώθηκε το ονομάζουν Αγία Σοφία δεν αλλάχθηκε το όνομα του».