Εισήγηση για αλλαγή του τρόπου δειγματοληπτικού ελέγχου λόγω Όμικρον

Θα ήταν προτιμότερο να λαμβάνονται φαρυγγικά και όχι ρινικά τα δείγματα από τους ελέγχους

4b64df5f93d2ca119cafbb4efea7a01a 6 Covid-19, rapid test, SELF TEST, δειγματοληψία, πανδημία

Μεγάλη συζήτηση γίνεται από τότε που η Όμικρον αυξάνει τα θετικά περιστατικά κορωνοιού, όχι μόνον στην Κύπρο αλλά και στον κόσμο, για τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον πληθυσμό.

Σήμερα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο γιατρός του γενικού νοσοκομείου Λεμεσού δρ Χρίστος Κυπρή εξέφρασε την άποψη πως θα ήταν προτιμότερο να λαμβάνονται φαρυγγικά και όχι ρινικά τα δείγματα από τους ελέγχους.

«Είμαι κλινικός γιατρός, πιστεύω ότι αν έχει και η επιδημιολογική ομάδα την ίδια άποψη, θα το εισηγηθούν», είπε.

Σχολιάζοντας την άποψη του δρ Κυπρή το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας και μικροβιολόγος δρ Πέτρος Καραγιάννης είπε πως ήταν κάτι που είχε εισηγηθεί και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας που είχαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας με τον υπουργό, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

«Υπάρχουν δεδομένα και μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειου που δείχνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον επηρεάζει κυρίως τον φάρυγγα και το άνω αναπνευστικό σύστημα.  Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην λαμβάνεται ικανοποιητικό δείγμα από τον μύτη και σ΄αυτή τη φάση τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται ορθά», εξήγησε.

Ο δρ Καραγιάννης είπε πως προχώρησε σε εισήγηση προς το Υπουργείο να λαμβάνονται διαφορετικά τα δείγματα και η εισήγησή τους θα συζητηθεί και στη σημερινή νέα συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα.

Σε ερώτηση εάν κάποιος που έχει βρεθεί θετικός στον ιό μπορεί να επαναμολυνθεί ο δρ Καραγιάννης είπε πως είναι δυνατόν να επαναμολυνθεί νωρίτερα από τους τρεις μήνες που βρίσκεται σε ισχύ το πιστοποιητικό νόσησης.