Εκτακτο: Η καταλανική βουλή ψήφισε ναι στην ανεξαρτησία

ektakto i katalaniki bouli psifise nai stin aneksartisia

Το καταλανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την κήρυξη της ανεξαρτησίας.  Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις.

Στην μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε το «ναι» επικράτησε συντριπτικά. Με 70 ψήφους υπερ, 10 κατά  και δυο λευκά το τοπικό κοινοβούλιο αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία της ανεξαρτησίας.

upl59f338f5b9c0a
 

Τα τρία μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι Ciudadanos, που είχαν καταγγείλει το ψήφισμα αποχώρησαν και δεν μετείχαν στην ψηφοφορία. 

Εξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας έχει μαζευτεί πλήθος κόσμου που γιορτάζουν την απόφαση ανοίγοντας σαμπάνιες. 

upl59f338cb49e9f
 

 

upl59f339c4a0f36
 

 

Ραχόι: Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία  

Η πρώτη αντίδραση της Μαδρίτης και του Μαριάνο Ραχόι ήρθε μέσω twitter. Συνέστησε ψυχραιμία και  διαβεβαιώνει ότι το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία. Νωρίτερα ο Ραχόι κατά τη  συνεδρίαση της Γερουσίας για να επικυρωθεί η προσωρινή αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας είχε επισημάνει πως οι απάτες μπορεί να γοητεύουν βραχυπρόθεσμα αλλά η πραγματικότητα εκδικείται.  

upl59f3209224f9e 1
 

Κάλεσμα προς τα μέλη της Γερουσίας να μην αφήσουν τους Καταλανούς να επιβιβαστούν «σε ένα ταξίδι για μια ανύπαρκτη Ιθάκη» απηύθυνε, κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Το άρθρο 155 δεν είναι εναντίον της Καταλονίας» διαβεβαίωσε απαντώντας στους επικριτές της απόφασης του να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά εν καιρώ δημοκρατίας, το αμφιλεγόμενο άρθρο του Συντάγματος.  

«Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η πραγματικότητα που αγνοείται πάντα προετοιμάζει την εκδίκησή της, και αυτή η διαδικασία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα ψέματα και να βγάλει μάσκες», σημείωσε ακόμη.

Αναφερόμενος στην άρνηση του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, να παραστεί στη συνεδρίαση της Γερουσίας στη Μαδρίτη, ο Ραχόι επεσήμανε: «Εγώ θα ερχόμουν εδώ για να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, ακόμα και αν ανήκα σε μια μικρή μειοψηφία».

Ο διάλογος, είπε, στον οποίον προσκλήθηκε από τον καταλανό ηγέτη, είχε να κάνει με την συζήτηση των όρων της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».

«Ο διάλογος είναι μια όμορφη λέξη, αλλά πρέπει να δοκιμάζεται (…) ο διάλογος έχει δύο εχθρούς: αυτούς που τον κακομεταχειρίζονται , παραβιάζουν και ξεχνούν τους νόμους, και το δεύτερο εχθρό, που θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, που δεν ακούει τον άλλο, που κάνει αυτό που θέλει», συμπλήρωσε.

 

 

 

Πηγή: TheToc