Εμβόλιο Pfizer: Οι δοκιμές για τρίτη δόση – Γιατί μπορεί να χρειαστεί

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαρκεί η προστασία όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως

1x 1 Coronavirus, Pfizer
SPAIN - 2021/01/18: In this illustration, a hand of a person seen holding a syringe in front of the Pfizer and BioNTech logo. Spain begins to administer the second dose of the Pfizer and BioNTech drug vaccine and the first dose (35,700 doses) of Moderna's drug has been incorporated, which also requires two injections per person. (Photo Illustration by Thiago Prudêncio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Μια τρίτη δόση πιθανόν να χρειαστεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού μέσα σε διάστημα 12 μηνών, ενώ απαραίτητος μπορεί να είναι και ο εμβολιασμός μας κάθε χρόνο, ο επικεφαλής της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

«Θα υπάρξει πιθανόν ανάγκη για μια τρίτη δόση κάπου ανάμεσα στους 6 με 12 μήνες και από κει και πέρα, θα υπάρχει ετήσιος εμβολιασμός, είπε ο Μπουρλά στο CVS Health, με τις δηλώσεις αυτές να βλέπουν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα σχόλια αυτά του Μπουρλά έγιναν γνωστά την ώρα που αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ θα κατέθεταν ενώπιον του Κογκρέσου αναφορικά με τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Ο Ντέιβιντ Κέσλερ, επικεφαλής της task force του Λευκού Οίκου κατά του κορονοϊού, δήλωσε σε μια επιτροπή: «Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε ότι μπορεί να χρειαστεί να ενισχύσουμε (σ.σ. ενισχυτική δόση)… και σίγουρα αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι θα έχουν προτεραιότητα.

Αλλά πιστεύω ότι μπορείς να το έχεις αυτό με πολλά εμβόλια, καταλαβαίνω ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο χρειάζεται να ενισχύσουμε, είτε αυτό είναι σε 9 μήνες, σε 12 μήνες, και ετοιμαζόμαστε για αυτό».

Τα δεδομένα από τις Pfizer και BioNTech νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι το εμβόλιο mRNA τους είναι 91% αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. «Η προστασία μειώνεται με τον χρόνο, αλλά και πάλι σε έξι μήνες είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά υψηλή», είπε ο Μπουρλά.

Τον Φεβρουάριο, οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν δοκιμές για μια τρίτη δόση σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους 6 με 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, με στόχο να κατανοήσουν την επίδραση μια ενισχυτικής δόσης στην ανοσία και στα νέα στελέχη του ιού.

Όπως σημειώνει το δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Άλεξ Γκόρσκι είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστεί να εμβολιάζονται κατά της covid-19 ετησίως, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαρκεί η προστασία από τον ιό όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Πηγή: Newsbeast.gr