Ένοχη η υγειονομική αρχή της Βαλένθια για μη επαρκή προστασία γιατρών

Ισπανικό δικαστήριο διέταξε να αποζημιώσει πολλούς γιατρούς επειδή δεν τους προστάτευσε επαρκώς από τον κίνδυνο μόλυνσης

methcovid 3 2 1 1 1 1 1 Ισπανία, μόλυνση, ΥΓΕΙΑ
Members of the medical staff treat coronavirus disease (COVID-19) positive patients at the intensive care unit (ICU) of the Sotiria hospital, in Athens, Greece, November 12, 2021. Picture taken November 12, 2021. REUTERS/Giorgos Moutafis

Ισπανικό δικαστήριο διέταξε μια περιφερειακή υγειονομική αρχή να αποζημιώσει πολλούς γιατρούς επειδή δεν τους προστάτευσε επαρκώς από τον κίνδυνο μόλυνσης κατά το πρώτο και πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας της Covid-19. Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, η υγειονομική αρχή της Βαλένθια παρείχε στους γιατρούς που περιέθαλπαν ασθενείς που νοσούσαν από την Covid-19 στο Αλικάντε μόνο μία μάσκα προσώπου την εβδομάδα και τους ανάγκαζε να επαναχρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό μιας χρήσης μέχρι τις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο δικαστής Ρικάρντο Μπάριο.

Το δικαστήριο, επίσης στο Αλικάντε, διέταξε την αρχή να καταβάλει αποζημίωση από 5.000 ευρώ έως 49.180 ευρώ σε καθέναν από τους 153 πληγέντες γιατρούς, με όσους προσβλήθηκαν από τον ιό να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά. Αποφάνθηκε ότι η αποτυχία της αρχής να παράσχει ατομική προστασία εξέθεσε “όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την υγεία και την ασφάλειά τους”, σύμφωνα με ένα δικόγραφο. Ο Βίκτορ Πεδρέρα, γενικός γραμματέας του CESM-CV, ενός συνδικάτου γιατρών στην περιοχή της Βαλένθια που προσέφυγε για την υπόθεση, είπε ότι ο αριθμός των γιατρών που προσβλήθηκαν από τον ιό ήταν ιδιαίτερα υψηλός στην περιοχή. Το πρώτο κύμα του νέου κορωνοϊού στην Ισπανία ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο.

Μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τις 15 Μαρτίου 2020, καταγράφηκαν σχεδόν 28.000 θάνατοι από την νόσο, σύμφωνα με το Worldometer. Το CESM-CV μήνυσε την ίδια υγειονομική αρχή σε τέσσερις άλλες πόλεις – Καστεγιόν, Μπενιδόρμ, Ελτσε και Βαλένθια – για λογαριασμό περίπου 1.000 άλλων γιατρών, τόνισε ο Πεδρέρα, προβλέποντας ότι η υπόθεση του σωματείου ενδέχεται να αποτελέσει ορόσημο στην Ισπανία. “Ημασταν οι πρωτοπόροι”, είπε μετά την έκδοση της σημερινής δικαστικής απόφασης.

“Πολλές (άλλες) ομάδες γιατρών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα ασκήσουν επίσης μήνυση, εκτιμώ”. Η απόφαση του δικαστηρίου του Αλικάντε υπόκειται σε έφεση. Παρόμοια απόφαση δικαστηρίου στο Τερουέλ, στη γειτονική περιοχή της Αραγονίας, επικυρώθηκε μετά από έφεση τον Σεπτέμβριο του 2020, δήλωσε ο δικαστής Μπάριο.