Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι κατοχικό κράτος τρομοκρατίας

retzep tagip erntogan 0 ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, Ντόναλντ Τραμπ, ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την “παράνομη και προκλητική απόφαση” της για την Ιερουσαλήμ και παρότρυνε τα παγκόσμια κράτη να αναγνωρίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Ζήτησε επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Παλαιστίνης σε διεθνείς συμφωνίες. Μιλώντας σε συναδέλφους μουσουλμάνους ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη, στην έκτακτη ισλαμική σύνοδο κορυφής, που απευθύνθηκε σε απάντηση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης τη “βία που επέδειξε το Ισραήλ”, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους “μάρτυρες” που έχουν πέσει προστατεύοντας το κράτος της Παλαιστίνης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε παρόμοιες προσκλήσεις σε “όλες τις άλλες χώρες”.

“Πρώτον, το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλες τις άλλες χώρες, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε μαζί για αυτό”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

“Πρέπει να ενθαρρύνουμε άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος βάσει των συνόρων του το 1967 με την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ”.

Μαχμούντ Αμπάς: Το μεγαλύτερο έγκλημα και εντυπωσιακή παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς περιέγραψε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Ουάσιγκτον ως ισραηλινή πρωτεύουσα ως «δώρο στο σιωνιστικό κίνημα», σημειώνοντας ότι οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κίνηση για να μετατρέψουν έναν πολιτικό αγώνα σε θρησκευτικό.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Τραμπ προκάλεσε διαμαρτυρίες σε μουσουλμανικές χώρες, εν μέσω προειδοποιήσεων από την Άγκυρα ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα έριχνε τον κόσμο “σε μια πυρκαγιά χωρίς τέλος”.

Ο Αμπάς δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ακύρωση την απόφαση της Ουάσινγκτον για την Ιερουσαλήμ, αποκαλώντας το “το μεγαλύτερο έγκλημα” και μια εντυπωσιακή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

“Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης”, δήλωσε στην έκτακτη συνάντηση των Μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έδιναν την Ιερουσαλήμ σαν να ήταν μια αμερικανική πόλη.

“Διασχίζει όλες τις κόκκινες γραμμές”

 

Πηγή