Euro 2020: Ο αποκλεισμός των φαβορί, οι εκπλήξεις και οι προοπτικές για τελικό

Euro 2020: Ο αποκλεισμός των φαβορί, οι εκπλήξεις και οι προοπτικές για τελικό

imagew 66 Euro 2020

Ο αποκλεισμός της Γαλλίας από την Ελβετία στα προημιτελικά του Euro 2020 αποτελεί μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς οι Πρωταθλητές Κόσμου του 2018 και ένα εκ των μεγάλων φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, έμεινε έξω πριν από τα προημιτελικά.

Οι Γάλλοι σε ένα ματς διαφήμιση του ποδοσφαίρου, είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ από το πρώτο ημίχρονο, έμειναν ζωντανοί χάρη στην απόκρουση πέναλτι του Λιορίς στο 55΄, έκαναν την ανατροπή μέσα σε 4 λεπτά με τον Μπενζεμά, διεύρυναν το προβάδισμα τους με τον Πομπγκά στο 75΄ και εκεί που όλος ο πλανήτης πίστεψε ότι ο αγώνας είχε κριθεί, οι Ελβετοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν με 2 γκολ στο 81΄ και στις καθυστερήσεις. Στην παράταση καμία ομάδα δεν πήρε προβάδισμα και στα πέναλτι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, ο Μπαμπέ, έχασε το 5ο και τελευταίο, αφήνοντας τους πετεινούς εκτός διοργάνωσης.

Απ΄ εκεί και πέρα, έκπληξη θεωρείται και ο αποκλεισμός της Ολλανδίας από την Τσεχία, ιδιαίτερα λόγω της πολύ καλής παρουσίας των Οράνιε στη φάση των Ομίλων. Η Ολλανδία είχε κάνει το 3 στα 3 στους Ομίλους απέναντι σε Ουκρανία, Βόρεια Μακεδονία και Αυστρία και έδειχνε ικανή να φτάσει ψηλά στη φετινή διοργάνωση. Από την άλλη, οι Τσέχοι είχαν κερδίσει μόνο την Σκωτία με μόλις 1-0, είχαν φέρει ισοπαλία με τους Κροάτες και έχασαν από τους Άγγλους. Το 2-0 επί της Ολλανδίας σίγουρα δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός για τη διάκριση καθώς στους 8 θα αντιμετωπίσουν τους Δανούς, οι οποίοι δεν αποτελούν μεγάλο φόβητρο.

Έκπληξη επίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο αποκλεισμός της Σουηδίας από τους Ουκρανούς καθώς το φαβορί στην αναμέτρηση ήταν οι Σκανδιναβοί. Οι Ουκρανοί με γκολ στο 120΄, δηλαδή στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, βρέθηκαν στους 7 ουρανούς και στους «8» του Euro.

Στα μεγάλα ντέρμπι της φάσης των «16», αυτά ανάμεσα σε Ισπανία-Κροατία, Βέλγιο-Πορτογαλία και Αγγλία-Γερμανία, επικράτησαν οι ομάδες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Η Ισπανία χωρίς να έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσεις στη φάση των Ομίλων, κατάφεραν να προκριθούν επί των δευτεραθλητών κόσμου Κροατών, οι οποίοι στους Ομίλους επίσης δυσκολεύτηκαν και δεν έπεισαν. Στον μεταξύ τους αγώνα, αν και οι Ιταλοί βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 3-1, ισοφαρίστηκαν με δύο γκολ στο 85΄και στις καθυστερήσεις του αγώνα από τους Κροάτες. Και εκεί που πολλοί πίστεψαν ότι οι Κροάτες έχοντας το ψυχολογικό προβάδισμα εξαιτίας της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις, η Ισπανία όχι μόνο βρήκε τα ψυχολογικά αποθέματα να πάρει ξανά προβάδισμα, αλλά να βάλει και 2ο γκολ στην παράταση και να προκριθεί πανηγυρικά στους «8».

Για το Βέλγιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη η επικράτηση του πάνω στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία. Το 1-0 μπορεί να μην δείχνει μια πειστική πρόκριση επί των Πορτογάλων που είχαν παίξει καλύτερα στο 2ο ημίχρονο σε εκείνο τον αγώνα, ωστόσο η ουσία παραμένει πως το Βέλγιο έχει τα φόντα να πάρει αποτέλεσμα από οποιαδήποτε ομάδα και δικαίως κατατάσσεται στα φαβορί του τουρνουά.

Η Αγγλία μπορεί να θεωρηθεί, λόγω προϊστορίας και μόνο (η τελευταία φορά που κέρδισε η Αγγλία τη Γερμανία ήταν στον Τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966), ότι έκανε την έκπληξη απέναντι στην Γερμανία κερδίζοντας την με 2-0. Ωστόσο, στον αγωνιστικό χώρο τα λιοντάρια δικαίως βρίσκονται εις βάρος των πάντσερ στα προημιτελικά καθώς σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Συνεπώς, από τα μεγάλα ονόματα του Ευρωπαϊκού στερεώματος και εκ των φαβορί της διοργάνωσης, έμειναν εκτός η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Ολλανδία. Συνεχίζουν παρά τα εις βάρος τους προγνωστικά, η Τσεχία, η Ελβετία και η Ουκρανία.

Στα προημιτελικά στα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν, υπάρχουν 2 φαβορί ενώ οι άλλοι 2 αγώνες οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες.

Η Ισπανία είναι φαβορί απέναντι στην Ελβετία όπως και η Αγγλία απέναντι στην Ουκρανία. Από την άλλη, Βέλγιο και Ιταλία βρίσκονται στα ίσα, όπως και το ζευγάρι ανάμεσα σε Τσεχία και Δανία.

Στα ημιτελικά, ο νικητής του αγώνα Ισπανία- Ελβετία θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ντέρμπι ανάμεσα σε Βέλγιο και Ιταλία. Στον άλλο δρόμο προς τον τελικό, ο νικητής ανάμεσα σε Αγγλία και Ουκρανία θα τεθεί αντιμέτωπος στο νικητή του ζευγαριού ανάμεσα σε Τσεχία και Δανία. Με αυτά τα δεδομένα, ίσως να ήταν παρακινδυνευμένο αλλά περνάει από τη σκέψη πολλών φιλάθλων, ότι η Αγγλία έχει αρκετές πιθανότητες και είναι φαβορί για να βρεθεί στον τελικό ενώ χωρίς φαβορί είναι οι ομάδες του άλλου μονοπατιού για τον μεγάλο τελικό.