Forbes: Πώς τέσσερις μεγιστάνες του Καζακστάν έχασαν 3 δισ. δολάρια σε 48 ώρες

Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται πίσω από ορισμένες εκ των κορυφαίων εταιρειών του Καζακστάν «βούλιαξαν» μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

4b64df5f93d2ca119cafbb4efea7a01a 9 Forbes, δισεκατομμυριουχοι, Καζακστάν, μεγιστανεΣ

Τέσσερις δισεκατομμυριούχοι στο Καζακστάν, ανάμεσά τους η μία κόρη και ο γαμπρός του πρώην προέδρου Nazarbayev, έγιναν «φτωχότεροι» κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Forbes.

Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται πίσω από ορισμένες εκ των κορυφαίων εταιρειών του Καζακστάν «βούλιαξαν» μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέσσερις δισεκατομμυριούχοι στο Καζακστάν –ανάμεσά τους η μία κόρη και ο γαμπρός του πρώην προέδρου Nursultan Nazarbayev– έγιναν φτωχότεροι κατά 3 δισ. δολάρια μέσα σε δύο 24ωρα. Τις κινητοποιήσεις προκάλεσε η μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων· γρήγορα η δυσαρέσκεια μετατράπηκε σε οργή κατά του διεφθαρμένου –όπως το κατήγγειλαν οι διαδηλωτές– πολιτικού συστήματος.

Οι μετοχές δύο μεγάλων τραπεζών –της Kaspi και της JSC Halyk Bank– κατέρρευσαν, καθώς οι διαδηλωτές πυρπόλησαν δημόσια κτίρια και γκρέμισαν αγάλματα. Σύμφωνα με έκθεση του Benjamin Godwin, ειδικού αναλυτή σε θέματα κεντρικής Ασίας για τη βρετανική PRISM (Political Risk Management), η οικογένεια Nazarbayev επιβιβάστηκε σε πέντε ιδιωτικά τζετ και εγκατέλειψε το Καζακστάν στις 5 Ιανουαρίου με προορισμό τη Μόσχα. Σύμφωνα με πηγή, που περιγράφεται στην έκθεση ως “δευτερεύον πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντας”, οι Nazarbayev –ως γνωστόν, φίλα προσκείμενοι στον Βλαντίμιρ Πούτιν– ταξίδεψαν στη Μόσχα για να «βρεθούν με την υπόλοιπη οικογένεια».

Όπως γράφει το Forbes και αναδημοσιεύσει το Capital.gr, ο δισεκατομμυριούχος Vyacheslav Kim, μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Kaspi Bank, της μεγαλύτερης εταιρείας πληρωμών και fintech του Καζακστάν, έχασε 1,4 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της “κατρακύλησε” κατά 30% από τα 118 δολάρια στις 4 Ιανουαρίου στα 87 δολάρια στις 6 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η καθαρή αξία της περιουσίας του να υποχωρήσει στα 4,2 δισ. δολάρια από τα 5,7 δισ.

Ο –γεννημένος στη Γεωργία, αλλά με βάση του το Καζακστάν– Mikhail Lomtadze, CEO της Kaspi, έχασε επίσης περίπου 1,4 δισ. δολάρια και η καθαρή αξία του κατέρρευσε από τα 5,2 δισ. δολάρια στις 4 Ιανουαρίου στα 3,8 δισ. δολάρια στις 6 Ιανουαρίου – μέσα σε δύο νύχτες αβεβαιότητας για τη χώρα. Η μετοχή «βυθίστηκε» μετά από αναφορές ότι οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Kaspi και Halyk, δεν θα καταβάλλουν τις συντάξεις μέχρι την παύση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η κυβέρνηση έως και τις 19 Ιανουαρίου.

Η μία από τις τρεις κόρες του Nazarbayev, η Dinara Kulibaeva, και ο σύζυγός της, Timur Kulibaev, έχασαν από κοινού 200 εκατ. δολάρια, καθώς η αξία της συμμετοχής τους στην εισηγμένη στο Λονδίνο JSC Halyk Βank υποχώρησε κατά 16%. Το ζευγάρι –η αξία του οποίου αγγίζει τα 3,1 δισ. δολάρια ανά άτομο, σύμφωνα με το Forbes– έχει στην κατοχή του το πλειοψηφικό πακέτο της τράπεζας, καθώς και μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο 55χρονος Timur Kulibaev αναδείχθηκε μέσα από τη βιομηχανία φυσικών ορυκτών του Καζακστάν για να γίνει πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας Samruk-Kazyna, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ρωσικού ενεργειακού “κολοσσού” Gazprom. Το 1992, κατά την πρώτη περίοδο ιδιωτικοποιήσεων στο Καζακστάν, ο Kulibaev δημιούργησε τον επενδυτικό όμιλο Altyn Alma για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνταν στη χώρα – αργότερα ο όμιλος μετονομάστηκε σε Almex LLP.

Η επιτυχία ήρθε το 2004, όταν μια εταιρεία του Kulibaev πούλησε την Kar-Tel –που δραστηριοποιείται στο Καζακστάν– στη VimpelCom έναντι 350 εκατ. δολαρίων. Το 2014, o Kulibaev πούλησε την Altynalmas Gold στην Polymetal, που ανήκε εν μέρει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alexander Nesis, έναντι μετρητών και μετοχών της εταιρείας.

Πηγή: thetoc.gr

Πηγή φωτογραφίας: forbes.com