«Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ περισσότερο από ανησυχητικοί, είναι συγκλονιστικοί και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μείνουν αναπάντητοι», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή της οποίας ηγείται ειδοποίησε τους εισαγγελείς για ορισμένες από τις υποθέσεις που εξέτασε.
Οι αποκαλύψεις αυτές στη Γαλλία είναι οι πιο πρόσφατες που συγκλονίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένος στον κόσμο, που συχνά αφορούν παιδιά, τα τελευταία 20 χρόνια.
Η κακοποίηση ήταν συστημική, υπογράμμισε ο Σοβέ κατά τη διάρκεια δημόσιας, διαδικτυακής παρουσίασης της έκθεσης, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία έδειξε «βαθειά, απόλυτη, ακόμη και στυγνή αδιαφορία για χρόνια», προστατεύοντας τον εαυτό της μάλλον παρά τα θύματα.
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αγόρια, σημείωσε, πολλά απ’ αυτά ηλικίας από 10 ως 13 ετών.
Η Εκκλησία όχι μόνον δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την κακοποίηση, αλλά έκλεινε τα μάτια, αποτυγχάνοντας να αναφέρει την κακοποίηση και ορισμένες φορές εν γνώσει της έφερνε τα παιδιά σε επαφή με τους θύτες, υπογράμμισε.
Η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε από επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας στα τέλη του 2018 για να ρίξει φως στις κακοποιήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Εκκλησία σε μια εποχή που μειώνεται ο αριθμός των εκκλησιαζομένων. Αυτή εργάστηκε ανεξάρτητα από την Εκκλησία.
Ο Σοβέ σημείωσε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία έδειχνε ως τη δεκαετία του 2000 απόλυτη αδιαφορία για τα θύματα και ότι άρχισε πραγματικά να αλλάζει τη στάση της μόνον το 2015-2016.
Η επιτροπή εντόπισε η ίδια περίπου 2.700 θύματα μέσω κλήσεων για κατάθεση και χιλιάδες περισσότερα βρέθηκαν σε αρχεία, διευκρίνισε ο Σοβέ.
Ωστόσο ευρείας κλίμακας έρευνα από ερευνητικές και δημοσκοπικές ομάδες υπολογίζει ότι υπήρξαν περίπου 216.000 θύματα, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, στις 330.000, αν συμπεριληφθούν τα θύματα κακοποίησης από λαϊκούς.
Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει σε «330.000 αν προστεθούν οι λαϊκοί θύτες που εργάζονταν σε ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας», πρόσθεσε ο Σοβέ.
Οι αριθμοί αυτοί που επικαλέστηκε προκύπτουν από στατιστική εκτίμηση, στην οποία υπάρχει περιθώριο σφάλματος 50.000 ανθρώπων, διευκρίνισε επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξαν περίπου 2.900-3.200 ύποπτοι για παιδεραστία στην Γαλλική Εκκλησία τα τελευταία 70 χρόνια.
«Είσαστε ντροπή για την ανθρωπιά μας», είπε απευθυνόμενος στους εκκλησιαστικούς εκπροσώπους στην δημόσια παρουσίαση της έκθεσης ο Φρανσουά Ντεβό, ο οποίος έχει ιδρύσει την ένωση θυμάτων La Parole Liberee, προτού πάρει τον λόγο ο Σοβέ.
«Είσαστε ντροπή για την ανθρωπιά μας», είπε απευθυνόμενος στους εκκλησιαστικούς εκπροσώπους στην δημόσια παρουσίαση της έκθεσης ο Φρανσουά Ντεβό, ο οποίος έχει ιδρύσει την ένωση θυμάτων La Parole Liberee, προτού πάρει τον λόγο ο Σοβέ.
«Σε αυτήν την κόλαση έχουν γίνει αποτρόπαια μαζικά εγκλήματα (…) αλλά υπάρχουν και χειρότερα, προδοσία της εμπιστοσύνης, προδοσία της ηθικής, προδοσία των παιδιών», πρόσθεσε ο Ντεβό, ο οποίος κατηγορεί επίσης την Εκκλησία για δειλία.
Αυτός ευχαρίστησε την επιτροπή, λέγοντας ότι ελπίζει η έκθεση αυτή να αποτελέσει σημείο καμπής: «Επιτέλους προσφέρετε στα θύματα μια θεσμική αναγνώριση της ευθύνης της Εκκλησίας», κατέληξε.
Εκπρόσωπος των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εκ μέρους κληρικών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις καταχρήσεις αυτές στους κόλπους της Εκκλησίας που χρονολογούνται από το 1950.
Ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της Ρενς και επικεφαλής της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επίσκοποι θέλουν να εκφράσουν στα θύματα την ντροπή τους για την κακοποίηση που αποκαλύφθηκε από την έρευνα.
«Η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, συγγνώμη από την καθεμιά σας και από τον καθένα σας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.
«Η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, συγγνώμη από την καθεμιά σας και από τον καθένα σας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, 216.000 παιδιά ή εφηβοι υπέστησαν βία ή σεξουαλικές επιθέσεις εκ μέρους καθολικών κληρικων ή μοναχών στη Γαλλία στο διάστημα από το 1950 έως το 2020.