Γάζα: Σε κατάσταση πολιορκίας το μεγαλύτερο νοσοκομείο

Δραματική προειδοποίηση απηύθηνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφοντας το νοσοκομείο ως «νεκροταφείο»

Screenshot 2 ΓΑΖΑ, ΟΗΕ, πόλεμος Ισραήλ, ΧΑΜΑΣ

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, με ισραηλινά τανκς να έχουν πάρει θέσεις έξω από αυτό, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο στρατός του Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του γύρω από το νοσοκομείο, καθώς υποστηρίζει ότι βρίσκεται πάνω σε σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο μαχητών της Χαμάς κατηγορώντας την οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τους ασθενείς ως «ασπίδες».

Δραματική προειδοποίηση απηύθηνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφοντας το νοσοκομείο Al-Shifa, ως «νεκροταφείο», με πτώματα να συσσωρεύονται μέσα και έξω από αυτό.
«Δεκάδες πρόωρα μωρά και νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά λόγω έλλειψης ενέργειας», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Εν μέσω αναφορών για μωρά που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ασθενείς που αντιμετωπίζουν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ένας χειρουργός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι η κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο είχε γίνει «πολύ άσχημη». «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει νερό στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει φαγητό», δήλωσε ο γιατρός.

Οι δύο μεγαλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, τα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Γκοντς, σταμάτησαν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα, επικαλούμενα την έλλειψη καυσίμων για τη διατήρηση του ιατρικού εξοπλισμού σε λειτουργία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η υγειονομική περίθαλψη έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, ιδίως στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να προστατεύονται, εκφράζοντας την ελπίδα για «λιγότερο παρεμβατικές» ενέργειες από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν το νοσοκομείο ως «κόμβο» διοίκησης, μια κατηγορία που η Χαμάς αρνείται.

Το Ισραήλ λέει πάντως ότι δεν έχει ως στόχο το νοσοκομείο και για να το αποδείξει, δηλώνει ότι συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Ο Ισραηλινός Στρατός παραμένει προσηλωμένος στο να τηρεί τις ηθικές και επαγγελματικές του ευθύνες για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF. «Οι IDF είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε αξιόπιστο μεσολαβητικό μέρος για να διασφαλίσει τη μεταφορά των θερμοκοιτίδων» τονίζει ο ισραηλινός στρατός.

Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν μέσα στο κοινοβούλιο της Λωρίδας της Γάζας, υψώνοντας την σημαία της χώρας τους, όπως δημοσιεύουν Ισραηλινά ΜΜΕ.

Η φωτογραφία που βλέπει το φως της δημοσιότητας απεικονίζει τους στρατιώτες μέσα στο κοινοβούλιο της Χαμάς, να κρατούν περήφανα ισραηλινές σημαίες στο κτίριο του νομοθετικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Πηγή: Cnn.gr