Γερμανία: Θα αποκτήσει σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου

«Η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας πρέπει να μειωθεί γρήγορα και βιώσιμα»

C19A0712 F670 4E68 BD59 863F80D6F6A7

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει πλωτούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποδέσμευσε η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

«Η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας πρέπει να μειωθεί γρήγορα και βιώσιμα», έγραψε στο Twitter ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό, για το οποίο πρέπει να παράσχουμε χρηματοδότηση», πρόσθεσε.

Συνολικά 2,94 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τη μίσθωση αυτών των τεράστιων πλοίων μεταφοράς LNG, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Γερμανία, βασίζεται στο LNG για να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Περίπου 20 χώρες εξάγουν αυτό το υγροποιημένο αέριο, το οποίο μεταφέρεται με πλοίο, και του οποίου οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές είναι η Αυστραλία, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Υγροποιημένο για να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, το LNG επαναεριοποιείται κατά την άφιξη για διανομή.

Τα κινητά τερματικά, γνωστά ως Floating Storage Regasification Units (FSRU), επιτρέπουν τη μετατροπή του LNG σε αέριο για να μεταφερθεί από ένα δεξαμενόπλοιο σε αέριο και εγχυθεί στο δίκτυο αγωγών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν επιπλέον προσπάθειες για απεξάρτηση τους από το ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός ορυκτών καυσίμων και αντιπροσώπευε περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021.

Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία εισήγαγε κατά μέσο όρο το 55% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία μέσω χερσαίων αγωγών. Το μερίδιο αυτό μειώθηκε στο 40% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, προς όφελος των περισσότερων εισαγωγών αερίου από την Ολλανδία και τη Νορβηγία και εισαγωγών LNG, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία δεν διαθέτει χερσαίο τερματικό σταθμό για την επεξεργασία εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προς το παρόν, βασίζεται σε τερματικούς σταθμούς που υπάρχουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, γεγονός που περιορίζει την εισαγωγική της ικανότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ