Γιατί η Τουρκία δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού;

Καλή προετοιμασία ή απόκρυψη πληροφοριών;

Γιατί η Τουρκία δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού;

 

Αν κάποιος παρατηρήσει τον χάρτη με τα κρούσματα του κορωνοϊού θα δει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα κρούσμα. Παρόλο που περιβάλλεται από χώρες που όλες έχουν ανακοινώσει κρούσματα, συνορεύοντας με το ιράν που είναι τρίτο σε αριθμό παγκοσμίως, η Τουρκία φαίνεται πως είναι προς το παρόν καθαρή από τον ιό COVID-19. Είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα;

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα στην τουρκική επικράτεια. Μάλιστα οι τουρκικές υγειονομικές αρχές έχουν διεξάγει πάνω από 2.000 τεστ, τα οποία όλα ήταν αρνητικά. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας εξήρε την απόφαση της χώρας του να κλείσει γρήγορα τα σύνορα με το Ιράν, διαφημίζοντας την ετοιμότητα της χώρας και της κυβέρνησής του, κατακρίνοντας τις κινήσεις των κρατών της ΕΕ.

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

@arcgis.com

Οι τουρκικές εφημερίδες και γενικότερα τα ΜΜΕ, που είναι άμεσα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση, διαφημίζουν το παράδειγμα της Τουρκίας με την Daily Sabah να αναφέρει πως η χώρα είναι παράδειγμα για την αντιμετώπιση του ιού και πως 26 χώρες της έχουν ζητήσει βοήθεια.

Ωστόσο, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από την Τουρκία να στείλει αποδεικτικά στοιχεία, εκείνη δεν το έχει κάνει ακόμα, με πολλούς να αναρωτιούνται αν συμβαίνει κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε. Η αλήθεια είναι πως η εύθραυστη τουρκική οικονομία δεν αντέχει άλλο χτύπημα και αν ο κορωνοϊός χτυπήσει τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής οικονομίας της χώρας, θα γίνει ακόμα πιο εύθραυστη.

Βέβαια, το εμπόριο με άλλες χώρες δεν μπορεί να μην πληγεί αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να μην επιθυμεί περαιτέρω ύφεση της οικονομίας και υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Έτσι κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, χρησιμοποιώντας μάλιστα και το δικό της τεστ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, η Τουρκία κατασκεύασε το δικό της τεστ στο Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας, το οποίο είναι ακριβές όπως ανακοίνωσε ο Δρ. Gülay Korukluoğlu. Αρχικά το τεστ βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο και είχε χρόνο διάγνωσης τις τέσσερις ώρες, αλλά πλέον ο χρόνος αυτός μειώθηκε στα 90 λεπτά.

Βέβαια, ένα κρούσμα μιας 86χρονης γυναίκας που ταξίδεψε από την Τουρκία στο Μέριλαντ των ΗΠΑ με την πτήση της να είναι απευθείας, δεν έχει σχολιαστεί επίσημα από την τουρκική πλευρά. Η γειτονική χώρα μπορεί να διαφημίζει την ετοιμότητά της αλλά η απόκρυψη στοιχειών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Πηγή