Γιούνκερ προς Λονδίνο: Πληρώστε πρώτα στην Ε.Ε όσα χρωστάτε μετά…φύγετε

plirwste prwta stin ee osa xrwstate meta thafugete

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του την Παρασκευή έστειλε το μήνυμα στο Λονδίνο ότι «πρέπει να δεσμευθεί ότι θα πληρώσει όσα οφείλει στην Ε.Έ ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την Ένωση μετά το Brexit».

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου ο πρόεδρος της Κομισιόν διαπίστωσε «  Βρετανοί ανακαλύπτουν, όπως και εμείς, μέρα τη μέρα νέα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει  αρχικά». 

«Πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να πληρώσουν, δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν έχω διάθεση εκδίκησης. Δεν μισώ τους Βρετανούς» ανέφερε.

Για την ώρα δεν μπορούμε να βρούμε πραγματικό συμβιβασμό   

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ ούτε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων καθώς όπως σημείωσε : «Δεν μπορούμε να βρούμε, για την ώρα, έναν πραγματικό συμβιβασμό όσον αφορά τις εναπομείνασες οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου»

Πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να πληρώσουν, δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν έχω διάθεση εκδίκησης. Δεν μισώ τους Βρετανούς.

Η ΕΕ έχει ενημερώσει τη Βρετανία πως στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί πως δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες προκειμένου οι Βρυξέλλες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Το Λονδίνο ήλπιζε και ασκούσε πιέσεις αυτό να συμβεί στη σύνοδο κορυφής.

Εμπιστευομαι το Ραχόι – Δεν επιθυμώ αποχώρηση της Καταλονίας από την Ισπανία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι δεν επιθυμεί η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητη καθώς κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε και άλλες περιφέρειες να κάνουν το ίδιο και η διακυβέρνηση της ΕΕ θα γινόταν πολύ πολύπλοκη.

«Αν επιτρέψουμε στην Καταλονία – και δεν είναι καθόλου δουλειά μας – να αποσχιστεί, άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Δεν το θέλω αυτό», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ίδια ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη και τόνισε ότι προέτρεψε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.

Αναφερόμενος στις καταλανικές εκκλήσεις για μεσολάβηση της ΕΕ, είπε πως η Επιτροπή δεν μπορεί να μεσολαβήσει από τη στιγμή που μόνο η μία πλευρά έχει ζητήσει τη μεσολάβησή της. «Η ΕΕ έχει πει πως έχει εμπιστοσύνη στον Ραχόι ότι θα επιλύσει ένα εσωτερικό θέμα» υπογράμμισε.