Η ακτοφυλακή της Λιβύης ανέσυρε τα πτώματα πέντε μεταναστών

fea Ιταλία, ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ, Λιβύη, Μετανάστες

117 επιζήσαντες διέσωσε η ακτοφυλακή της Λιβύης ενώ ανέσυρα τα πτώματα πέντε μεταναστών, μετά το ναυάγιο της βάρκας στην οποία επέβαιναν στα ανοικτά της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματικού Ραμί Γομέιντ, στιο Γαλλικό Πρακτορείο, οι μετανάστες “επέβαιναν σε φουσκωτό, το κόντευε να βουλιάξει, περίπου 8 ναυτικά μίλια στα ανοικτά του Αμπού Καμάς. Πέντε μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί ενώ 117 άλλοι που επέβαιναν στο φουσκωτό, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης».

Ένας από τους διασωθέντες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένα ιταλικό σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή αρνήθηκε να τους διασώσει.

“Όταν πλησιάσαμε τους ιταλούς διασώστες, δεν δέχθηκαν να μας βοηθήσουν και έμειναν εκεί περιμένοντας να έλθει σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής. Στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο πλοίο, τρεις γυναίκες και δύο μικρά αγόρια έπεσαν στο νερό και πνίγηκαν. Όλοι ήθελαν να ανέβουν στο πλοίο διότι το φουσκωτό έβαζε νερό”.

Σύμφωνα με τον Αγιούμπ Κάσεμ, Εκπρόσωπο της λιβυκής ακτοφυλακής, διασώθηκαν άλλοι 76 μετανάστες από άλλο πλεούμενο στα ανοικτά της πόλης Ζαουίγια την περασμένη Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να κλείσει τα λιμάνια της χώρας σε ένα πλοίο δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων που διέσωσε πάνω από 600 μετανάστες.

Το πλοίο, το Aquarius, συνοδευόμενο από σκάφη του ιταλικού λιμενικού, τελικά ελλιμενίστηκε στη Βαλένθια, στην Ισπανία.

Από τον Ιανουάριο, περίπου 10.760 μετανάστες έχουν περάσει από τη Λιβύη στην Ιταλία, αριθμός μειωμένος κατά 80% και πλέον από την αντίστοιχη περίοδο του 2017, κατά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

 

Πηγή: AlphaNews.live