Η χούντα στη Μιανμάρ εμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλη τη χώρα, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση, η χούντα και οι δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες έχουν επιβάλει περιορισμούς στη μετακίνηση των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχουν αποκλείσει δρόμους και απαγορεύσει τη διέλευση ανθρωπιστικών κομβόι, έχουν καταστρέψει μη στρατιωτικό εξοπλισμό, έχουν επιτεθεί σε εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής και έχουν μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες.
«Οι στρατηγοί στερούν με σκληρότητα την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, προφανώς ως ένα είδος τιμωρίας», κατήγγειλε η Σαίνα Μπάουχνερ, ερευνήτρια για την Ασία του HRW.
Ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε την 1η Φεβρουαρίου τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Έκτοτε η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τη βία. Ο στρατός της Μιανμάρ εξαπολύει βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών κατά της χούντας και αμάχων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το HRW, μετά το πραξικόπημα έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 284.000 άνθρωποι, ενώ εκτιμάται ότι 22.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ινδία και την Ταϊλάνδη.
«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη χούντα της Μιανμάρ για να διευκολύνει και όχι να μπλοκάρει την παροχή βοήθειας, στην οποία βασίζονται εκατομμύρια άνθρωποι για να επιβιώσουν. Περιφερειακοί οργανισμοί και δωρητές θα πρέπει να εργαστούν σε στενή συνεργασία με τοπικές οργανώσεις (…) για να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη και δεν διασπαθίζεται από τους στρατηγούς», υπογράμμισε η Μπάουχνερ.
Η Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP) έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 10.700 πολίτες έχουν συλληφθεί και 1.300 φονευθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα.
(ΚΥΠΕ -ΑΠΕ-ΜΠΕ- dpa- Spuntik/ΗΦ)